avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 frati. Mama are un apartament luat inainte de casatorie si un altul mostenire. Dorinta mamei este ca unul din apartamente sa imi revina mie in prezent, iar fratele meu sa nu aiba nici un drept asupra lui mai tarziu (la decesul mamei). Sa fie scos din masa succesorala. Foloseste sa facem o donatie scutita de raport? Poate fi aceasta atacata in vreun fel?
Ma intereseaza strict un raspuns la obiect. Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
irina-escu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 13:36, 24 Aprilie 2013
Scutirea de raport a donaţiei nu îl poate împiedica pe celălalt frate să ceară reducţiunea donaţiei după decesul mamei, dacă la acea dată se va constata că prin actul de donaţie i-a fost încălcată rezerva succesorală (1/2 din cota legală).

Problema se va pune doar la decesul mamei, deoarece abia atunci se va şti care este valoarea masei succesorale şi, raportat la acea valoare, dacă donaţia aduce sau nu atingere rezervei.

De exemplu, dacă mama îşi va înstrăina pînă la deces toate bunurile, nelăsînd active în patrimoniu, atunci cu certitudine donaţia va încălca rezerva.

Pînă la deces, fratele nu poate acţiona în niciun fel.
Mama dvs avand doua imobile bunuri proprii, poate sa va doneze cu scutire de raport fiecarui copil cate un imobil, vorbind in cele doua acte de donatie de instrainarea cu titlu gratuit facuta catre celalalt copil si ca imobilele donate sunt de valoare egala sau aproximativ egala, astfel ca la dezbaterea succesiunii dupa mama , cand o veni acea vreme, nu se va mai pune nici problema reductiunii liberalitatilor, caci ambii copoii vor fi gratificati. banuiesc ca tatal nu va cere el reductiunea celor doua donatii, fiind si el rezervatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Donatie amliw amliw Am primit 1000mp teren intravilan ca donatie cu acte notariale de la tatal meu in anul 2009, as vrea sa incep constructia unei case pe acel teren, intrebarea ... (vezi toată discuția)
Succesiune si donatie, va rog un pic de ajutor ancady2003 ancady2003 Suntem 3 frati (2 surori si un frate) si ne-au murit ambii parinti. Tata in 2003 si mama anul acesta in luna martie. Dupa decesul tatalui s-a facut succesiune. ... (vezi toată discuția)