Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar catre celalalt un apartament de 4 camere si o casa cu un teren de 200 mp, poate fi atacat contractul de donatie de catre unul dintre fii dupa moartea tatalui?
Cum se poate demonstra in instanta ca s-a incalcat rezerva succesorala, daca fiecare dintre fii au primit parti egale?
De asemenea, daca dupa decesul mamei unul dintre fii nu mai detine nici una dintre proprietatile donate de catre tata, mai exista posibilitatea ca celalalt fiu la decesul mamei sa ceara 1/2 din bunurile donate?
Nu poate cere 1/2 din bunurile donate in primul rand! caci 1/2 este partea mamei adica din 1/2 care se va socoti ca un intreg se va extrage rezerva succesorala.
Daca au primit parti egale si ca valoare inseamna ca nu mai sunt indreptatiti sa si conteste drepturile.
Daca nu mai exista bunurile in proprietatea acestora, iar dobanditorii acestora au fost de buna credinta , si daca instanta hotaraste ca s a incalcat rezerva succesorala de unul din frati acesta va putea aduce la masa succesorala in echivalent ceea ce incalca rezerva.
Imi pare rau, dar nu am inteles din prima idee propozitia explicata in termeni tehnici "adica din 1/2 care se va socoti ca un intreg se va extrage rezerva succesorala".
Dar daca la momentul respectiv s-ar fi efectuat contracte de vanzare cumparare catre ambii fii, la momentul actual ar mai putea fi atacate contractele respective?
Da, daca se invoca si se demonstra de cel ce invoca acest lucru ca aceste contracte de vanzare erau niste donatii deghizate, deci ca pretul nu a fost dat, nu a fost un pret real sincer si serios. Atunci acele vanzari erau donatii si se supuneau regulilor de la donatii, adica raport si reductiune.
Teren
ContSters289205
Buna ziua,se dau urmatoarele date
Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Donatie
irina-escu
Buna ziua
Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament?
Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)