avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatia poate fi atacata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatia poate fi atacata?

buna ziua!
am primit o parte din terenul bunicului meu din partea mamei ca donatie.
poate ataca donatia fratele mamei mele?
in ce conditi?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:58, 31 Mai 2011
mama nu-ti putea dona decat daca era facuta succesiunea dupa bunic si ea ar fi dobandit in acest mod o parte din teren. Nu vad de ce ar ataca fratele mamei, donatia?
cred ca nu am fost prea explicita intrebarea mea.
bunicul traieste el facand donatia catre mine
eu vreau sa construiesc o casa pe acest pamant
si singurul care ar putea sa creeze probleme
este fratele mamei mele.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
tama, utilizator
de ce nu faceti contract de vanzare cumparare. Este mai sigur si nu il prea poate contesta nimeni. Ca si costuri este aproximativ la fel cu donatia.
din pacate actele sunt deja facute !!!
sper sa nu fie probleme
Fratele mamei va putea cere reductiunea liberalitatilor excesive daca donatia respectiva ii va incalca rezerva succesorala, dar acest lucru nu poate fi calculat decat in functie de bunurile din patrimoniul bunicului dvs la momentul la care acesta va deceda (stiu ca suna macabru, dar e adevarat). In principiu, in momentul in care o persoana decedeaza, valoarea tuturor bunurile donate este reintoarsa in masa succesorala, facandu-se calculele necesare - mai intai rezervele si apoi cotele legale sau testamentare.

Alte discuții în legătură

Teren ContSters289205 ContSters289205 Buna ziua,se dau urmatoarele date Suntem 4 frati si o parcela de pamant cu mama fiind propietara.Doi din fratii mei au convins`o pe mama sa semneze dandu`le ... (vezi toată discuția)
Succesiunea cristache paula cristache paula va rog mult ajutati-ma cu unele nelamuriri. mama mea vrea sa deschida succesiunea dupa bunicul meu ,si nu stiu ce parte ii revine ei. bunicul meu a avut 4 ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie ContSters255863 ContSters255863 Daca persoana Giumbix a donat catre fii lui proprietatile pe care le-a avut, adica un apartament de 4 camere si un apartament cu 3 camere catre un fiu, iar ... (vezi toată discuția)