avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plecare in somaj fara drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plecare in somaj fara drepturi

Buna ziua, ma numesc marian nicolae si sunt momentan in perioada de preaviz de la combinatul chimic din bacau, combinat apartinand celui mai bogat om din tara :).
De circa 1 an jumate sunt probleme in special la plata drepturilor salariale, ele facandu-se cu foarte mari intarzieri ... 3- 4 luni!!! #-o
Anul acesta m-am hotarat sa ma trec pe lista de somaj ... decat sa ma duc degeaba la serviciu, mai degraba imi caut de lucru in alta parte ...
Din experienta celor plecati anul trecut (o parte au revenit la pornirea din iarna a combinatului) la lichidare nu li s-au dat salariile restante, ci li s-a dat o hartie prin care combinatul isi lua angajamentul ca le va plati salariile "cand vor fi bani" ...
Eu inteleg prin termenul de lichidare ca eu trebuie sa-mi predau inventarul si tot ce mai am , iar ei trebuie sa imi dea salariile restante ... (la mine este vorba de circa 9000 lei) aceasta inafara de salariile compensatorii prevazute in c.c.m. numai ca la noi este " un pic altfel" avem o doamna la resurse umane care i-a imbrobodit pe colegi cu tot felul de prostii iar acestia ... au mai vazut banii ... la sfantul asteapta ...
INTREBARE:
Ce se intampla daca nu vreau sa semnez nota de lichidare pe baza promisiunilor lor ? ... trebuie sa vin inapoi la munca? ... mi se taie somajul ??? mi se desface contractul de munca ??? pentru ca sunt hotarat sa nu il semnez ... am vazut ce au patit cei de anul trecut ... cu datul in judecata ... abia dupa un an au primit colegii instiintare de la judecatorie ca urmeaza ca dosarul lor sa intre pe rol ... dupa ce am stat ca prostii dupa promisiunile celui mai bogat om din tara si ale directorului 4 luni fara nici un venit (si sotia lucreaza tot acolo ) mai trebuie sa stam inca un an jumate #-o si nu este sigur nici asa ca vom primi drepturile salariale ...
noul cod al muncii ne-a transformat chiar in sclavi ??? #-owww.avocatnet.ro/images/smil...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:37, 25 Mai 2014
1. Nu se prevede nicaieri in Codul Muncii ca salariatii sunt sclavii sau ca angajatorii sunt detinatori de sclavi.
Sunt foarte multe aspecte care nu au fost deloc prevazute sau clarificate in actualul Cod al muncii, de la adoptarea lui din 2003 si pana in prezent.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

3. Fisa de lichidare nu este obligatorie. Nici un act normativ nu prevede aceasta obligativitate.



va multumesc pentru raspunsuri, s-au depus sesizari la ITM dar ... institutia nu a luat nici o masura :(
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii rumpel cris rumpel cris Buna ziua. La plecarea din unutate, angajatorul refuza sa elebereze adeverinta cu valoarea salariilor restante. Cum sa procedez in acest caz? Pot sa refuz ... (vezi toată discuția)
Despre concedii Florin 1 Florin 1 Din 2015 pana in prezent nu am primit concediu si nici banii de concediu eu ieri am lichidat daca nu imi ofera banii care mi se cuvine Trebuie sa imi iau ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul in care m--am ... nirososo nirososo Buna ziua!Va rog sa-mi spuneti ce pot face in cazul in care m--am pensionat si la ultima lichidare nu mi-au fost platite zilele de concediul neefectuate,pe ... (vezi toată discuția)