avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime

As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la sporuri, indemnizatii, alte adaosuri nu este inscrisa nici o suma , inseamna ca nu s-a acordat nici macar sporul de vechime minim obligatoriu conform contractului colectiv de munca unic la nivel national?Mentionez ca in cuprinsul contractului nu se face referire la faptul ca sporul de vechime este inclus in salariul de baza.Pot sa recuperez suma de bani ce reprezinta acest spor pe 3 ani retroactiv?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 21:42, 7 Mai 2009
1. In CIM la "Salarizare" scrie: salariul de baza lunar brut este de ... lei". Si in continuare sunt precizate "alte elemente constitutive ale salariului". Daca la aceste elemente nu este trecut nimic inseamna ca salariul brut lunar din CIM cuprinde si eventualele sporuri (fara fi numite).
2. Inainte de a semna CIM cum ati negociat salariul care este trecut in acesta, cu sporul de vechime inclus sau separat?
3. Cum de ati vazut asta abia acum?
Daca salariu dvs este mai mare decat salariul minim pe economie plus 5%, adica mai mare de 630 lei, atunci nu aveti ce sa solicitati. Acordarea sporurilor nu ami este obligatorie, angajatorul acorda un salariu care trebuie doar sa fie cel putin la minimul prevazut de lege.
De regula daca aveti experienta mai multa in meserie, angajatorul acorda un salariu mai mare decat unui proaspat intrat in meserie, ceea ce confera o apreciere a experientei dobandite odata cu vechimea in munca.
Ce dispozitie legala prevede ca daca salariul este mai mare cu 5% decat salariul minim brut pe economie atunci nu mai are ce sa solicite angajtorului ?
CCMN prevede ca sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază. In conditiile in care acestea sunt incluse in salariul de baza, atunci trebuia sa fie specificat in c.i.m. sau c.c.m. la nivel de unitate.
Conform CCMUN:
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.
(4) Sporurile prevăzute la alin. 3, lit. a) şi b), nu se includ în salariul de bază şi nu se mai acordă după normalizarea condiţiilor de muncă în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din prezentul contract.

E adevarat ca trebuie mentionat in CCM nivel unitate ca sporul se include in salariul de baza, ca masura de precautie.

Si adaug ce a mentionat si dl Valeriu:
In CIM la "Salarizare" scrie: salariul de baza lunar brut este de ... lei". Si in continuare sunt precizate "alte elemente constitutive ale salariului". Daca la aceste elemente nu este trecut nimic inseamna ca salariul brut lunar din CIM cuprinde si eventualele sporuri (fara fi numite)


Cati angajatori privati au mai pastrat acordarea separata a unui spor de vechime?
Sunt destui angajatori care mai acorda sporul de vechime in continuare ... referitor la ceea ce am intrebat nu cred ca acela este raspunsul ...intrucat, de exemplu, daca ma angajajez pe un post cu studii superioare salariul minim brut este de 1200 lei , iar daca negociez un salariu de 3000 lei asta nu inseamna ca nu pot solicita angajatorului sporul de vechime :)

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Sporuri la salariul de baza sau includerea in acesta ? ghcar ghcar Articolul de azi \\\"Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat\\\" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari: 1) care este ... (vezi toată discuția)