Articolul de azi "Salariul si alte drepturi garantate fiecarui salariat" aminteste de dreptul la spor de vechime. Am doua intrebari:
1) care este legatura intre vechime si salariu, daca acesta este expresia valorii fortei de munca a unui individ, pe care o tranzactioneaza cu un angajator ?
2) cum se trateaza un astfel de spor, daca este inclus in salariu, asa cum recomanda tot cei care au negociat ccm la nivel national ?
1. De obicei un angajat cu vechime in munca are mai multa experienta si atunci este mai bine apreciat pe piata de munca, inclusiv prin sansa de a primi un salariu mai mare decat un incepator in meserie.
2. Fiind inclus in salariu se trateaza exact ca si salariu, el nu apare nicaieri specificat separat.
1. Dvs scrieti " de obicei", ceea ce pentru un angajator inseamna ca trebuie sa faca o evaluare, cu rezultat de gen Da sa NU, in timp ce reglementarea actuala privind sporul de vechime este in mare masura imperativa; aprecierea sau sansa de a primi un salariu mai mare nu are legatura cu sporul de vechime, care este definit deocamdata fara nici o legatura cu performanta profesionala. Un incepator in meserie nu este si neaparat mai putin productiv decat unul vechi, si atunci cum ramane cu principiul " la munca egala, salarii egale " ?
2. Intrebarea viza alt aspect: sporul de vechime creste automat cu trecerea timpului, in timp ce salariul creste dupa alte reguli. Cum se trateaza deci un salariu care a inglobat si sporul de vechime ? Ajungem ca o reglementare (sporul de vechime) sa desfiinteze o reglementare mai puternica (salariul functie de performanta, atat a organizatiei cat si a salariatului)
1. Da, asta am vrut sa spun, nu este o regula ci doar o sansa ca experienta sa faca sa primesti salariu mai mare.
2. Principiul sporului de vechime este intradevar sa creasca cu vechimea in munca, acolo unde acest spor este reglementat si acordat separat de salariul de baza.
Din moment ce firma declara ca este inclus in salariu, nu se mai trateaza nicicum separat.
In CCMUN exista o obligatie doar pentru un spor de vechime minim de 5% pentru o vechime de peste 3 ani. Nu exista o alta obligatie de a creste acest procent.
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu. (2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
...
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază
1. Concluzia ar fi ca vechimea in sine nu este o cerinta imperativa de acordare a unui avantaj salarial. Si atunci cum se mai justifica obligatia creata de CCMNUN prin sporul de vechime ?
2. Din ceea ce afirmati si din continutul art. 41 rezulta ca intr-o organizatie poata sa apara o discriminare vadita a unui salariat care are sporul de vechime inclus in salariul de baza, fata de un altul, de la alt loc de munca unde acest lucru nu se intampla, intrucat venitul salarial ala acestuia din urma creste cu vechimea, in timp ce al primului ramane acelasi. (Presupunem ca ambii au initial acelasi venit salarial, pentru prestarea unor munci de importanta sociala egala.) Cum considerati aceasta situatie ?
1.Obligatie exista doar la angajatorii care nu au inclus (mai mult sau mai putin forrmal) sporurile in salariul de baza. Acest text in CCMUn a fost introdus mai demult , cam prin anii 90, cand inca majoritatea firmelor acordau diverse sporuri (sporul de vechiem era acordat expres in baza legii si in cuantumuri clar stabilite). La acel moment sporurile erau tratate altfel in legislatie, de exemplu nu erau contributive la pensie, nu se luau in calcul la indemnizatia de concediu de odihna sau la cea de concediu medical. in anumite situatii de intrerupeer a activitatii pierdeai acel spor de vechime, exista si conceptul de vechime neintrerupta in munca.
Ei, si atunci sindicatele au crezut ca fac un bine daca introduc acele sporuri in salariul de baza Evolutia ulterioara a pietei muncii a dovedit ca lucrurile nu au mers chiar cum au dorit atunci sindicatele, dar acum le e probabil imposibil sa reintroduca astfel de drepturi pentru salariati, le-au cam pierdut. Si daca nu pot crea acum alte obligatii angajatorilor, macar au pastrat acest text al ert 41 in forma in care este de atat timp.
Firmele care functioneaza de dinainte de 90 au pastrat aceste sporuri cat timp au avut CCM si sindicat in unitate, pentru ca era dificil sa introduci in salariu, s-ar fi creat probabil mult mai multe discriminari si tensiuni intre salariati si era dificil sa mai creezi o grila de salarizare coerenta.
Firmele nou infiintate nu s-au mai complicat cu acordarea altor sporuri decat cele expres prevazute de Codul muncii si au creat grile bazate mai mult pe competente si responsabilitati decat pe vechime in munca. Asa au inceput sa se aplice si deverse sisteme de evaluare a performantei.
2. De regula o organizatie are aceeasi politica a acordarii sau includerii in salriu a sporului de vechime fata de toti salariatii. Deci nu creeaza discriminari in cadrul ei din acest motiv.
Daca totusi ar exista o astfel de diferentiere, presupun ca Reprezentantii salaritilor ar fi cei indreptatiti sa discute cu patronatul pastrarea unei politici unitare. Acum totul se negociaza, nu? Deaceea este o piata libera a muncii.
Sporul de vechime
tomaioan
As dori sa stiu daca in contractul de munca la rubrica salariu este trecuta o suma doar in dreptul salariului de baza brut, iar la subpunctele referitoare la ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime
TeoSaf44
Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]!
Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)