avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme juridice de familie - pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme juridice de familie - pensie de intretinere

buna ziua. problema mea este urmatoarea:sunt divortata de un an si am doi copii minori in intretinere.In urma divortului fostul sot a fost obligat la plata pensiei de intretinere de 180 lei lunar incepind cu data de 14.09 2012 ,data introducerii actiunii pana in iunie 2013 si din iulie 2013 200 lei pentru ambii copii..Va rog frumos sa imi spuneti ce trebuie sa fac in situatia in care fostul sot refuza sa isi respecte obligatiile pe motivul ca nu lucreaza cu un contract de munca (dar lucreaza) si pana la aceasta data eu am primit de la el suma de 500 lei dati esalonat din luna septembrie2013 pana in ianuarie 2014?Eu locuiesc impreuna cu cei doi copii in casa mamei mele,instanta a incuviintat exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii pariinti,va rog sa imi spuneti acest lucru ii ofera dreptul de a venii cu abuz de putere la orice ora in casa?tinand cont de faptul ca este o persoana foarte recalcitranta si am nenumarate plangeri depuse la politie dar fara nici un rost .Va multumesc
Nu il primiti in casa. Cine il lasa sa inntre ? Mama dvs ar putea depune plangere pt violare de domiciliu daca barbatul intra cu forta.
Pt neplata pensiei ii puteti face plangere penala. Stiti unde lucreaza ? Ii puteti reclama angajatorul la ITM.
Pentru neplata pensie cu reacredi ta depu eti plingere la politie si astfel vegi rezova problema va fi chemat de politist si audiat in acest sens se poate ca urmare xi o condamnare ....pentru viloare de domiciliu mamadvs trebuie sa fac plingere ....
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.

De vreme ce a fost exprimata manifestarea de vointa in acest sens, nu mai poate exista o noua pozitie procesuala.

Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara SALLAY CATALINA SALLAY CATALINA Buna ziua. Fiica mea se confrunta cu urmatoarea problema: A stat in concubinaj 15 ani. Anul trecut in octombrie a nascut un bebe, dupa multe incercari si ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere minori ioanpas ioanpas buna , sunt divorsat de pe data de 10-03-14 si pana in prezent nu am primit nici un ban pt. pensia de intretinere a copiilor . Am facut plangere penala la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din strainatate acuteblonde acuteblonde buna seara sa incep cu inceputul. am fost casatorita timp de 10 ani legal , am un copil care in urma divortului instanta a hotarat sa locuiasca la mine ,iar ... (vezi toată discuția)