Excepţiile absolute pot fi invocate de către părţi, de procuror, dacă participă la proces, sau de către instanţă din oficiu, în orice fază a procesului, chiar şi direct în apel sau în recurs . Renunţarea părţilor de a se prevala de o asemenea excepţie este inoperantă.
Excepţii absolute, sunt cele care privesc normele imperative de ordine publică: excepţia de incompatibilitate, excepţia de necompetenţă generală, materială sau teritorială exclusivă, excepţia de prescripţie, excepţia puterii lucrului judecat şi excepţiile care uzează normele ce determină ordinea firească a judecăţii ( procedura prealabilă, ordinea dezbaterilor, organizarea căilor de atac, etc.) şi cele care consacră principii fundamentale ale dreptului procesual civil (publicitatea, contradictorialitatea, etc.).
Nedepunerea intampinarii nu se interpreteaza ca recunostere tacita, refuzul de a raspunde la interogatoriu, insa, da.
Asa ca doar in eventualitatea administrarii un astfel de probe urmata de refuzul dvoastra de a raspunde, se va putea interpreta astfel.
Sesizarea instanţei de judecată
SECŢIUNEA a 3-a
Întâmpinarea
Art. 208
Sancţiunea nedepunerii întâmpinării
(1) Întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel.
(2) Nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel.