andrei_musat a scris:
1. Medical...aici incep problemele: suntem asigurati, am avut job fix in ultimii multi ani, iar angajatorul si-a achitat toate datoriile. Nelamurirea mea se refera la celebrul CARD DE SANATATE, de care cel mai probabil nu voi mai avea nevoie, pentru ca voi avea un job in Germania.
Daca eu plec inainte sa-l ridic, ce se va intampla?
De asemenea citeam pe net de obligativitatea prezentarii anuale la medicul de familie pentru consultatii (in caz contrar riscand amenzi), iarasi...eu com voi dovedi de la distanta ca sunt asigurat al altui sistem de sanatate din UE?..
Va dati seama ca nu ne dorim sa facem navete RO-DE pentru datul cu subsemnatul pentru astfel de lucruri.
2. Asigurare Pensii: avem pensii obligatorii incheiate la ING RO. In momentul in care ne vom angaja "dincolo", cum se va face transferul fondului de pensii acumulat pana in prezent? Trebuie sa cer ceva acte de la ING inainte sa plec?
3. telefonie: amandoi detinem cartele prepaid pe care vrem sa le pastram si in DE, insa am auzit de din 2015 cartelele prepaid vor putea fi folosite numai daca utilizatorul se inregistreaza cu buletinul la operatorul de telefonie mobila. Cum ar trebuie sa procedez, sa incerc sa fac acest pas de acum? VDF
4. pentru orice fel de alte probleme, pot face o imputernicire la notar sa las pe cineva de incredere sa dea declaratii sau sa semneze in locul meu acte si alte formalitati? (nu ca ma pot gandi la ceva unde ar fi cazul, dar asa sunt eu mai cum drobul de sare si vreau sa ma asigur de tot).
In primul rand va vorbesc din experienta mea proprie, va faceti extraordinar de multe "probleme", care in realitate sunt lucruri care pot fi rezolvate cu usurinta.
1. Avand serviciu in alta tara, NU va este necesar cardul de sanatate romanesc, pt ca angajatorul in general este cel care ofera si asigurare medicala angajatului, implicit familiei acestuia. De la serviciile medicale din aceasta tara, am solicitat Cardul European de Sanatate.
Medicul de familie, nu ne-a trimis niciodata instiintare acasa pt prezentare la dispensar in perioada de aproape 2 ani si jumatete. Nu am anuntat ca suntem plecati, dar pt linistea dvs, puteti merge sa anuntati ca o perioada de...lipsiti din tara.
2. De acest fond de pensii, va veti bucura de el, undeva la varsta de 55-60 ani( noi avem la 57 ani), se pot intampla multe, de ex sa plecati intr-o alta tara, plus ca veti vrea poate sa reveniti in tara. Exista posibilitatea sa trimiteti cotizatia la Ing Bank, fie online, fie la ghiseu printr-o persoana imputernicita. Noi am decis sa mearga cineva la ghiseu, pt ca nu aveam cum stabili sigur cursul la euro, banii intrand intre 3-5 zile, deci exista posibilitatea sa fie in minus.
3. Am renuntat la abonamente, transformandu-le in cartele prepaid, pe care le incarc periodic pt a nu pierde numarul. Eu stiu ca nu se vor mai putea cumpara cartele prepaid, fara carte de identintate, deocamdata nu stiu de cele existente cum se va proceda. Acum ca ati punctat acest lucru, cand voi ajunge in tara, le voi inregistra pe numele nostru, deci puteti incerca cum ati zis.
4. Am lasat o prietena de familie sa aibe grija de apartament, in anul urmator am lasat o procura notariala, pt ca vecinul de deasupra m-a inundat si ea nu a putut face nimic cu asigurarea la casa, nefiind imputernicita.
La notar exista un model de imputernicire pt firmele de utilitati, am cerut sa ne reperezinte in relatia cu Ing Bank, sa depuna sume in numele nostru.
Sper sa va fie de folos, toate cele scrise.:)