avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Ce am de facut inainte de plecarea din tara?
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Ce am de facut inainte de plecarea din tara?

Buna ziua!

Urmeaza sa plec din tara la sfarsitul verii si ma voi stabili in Germania.
Avand in vedere ca voi ramane cetatean al unei tari foarte birocratice...Romania, as dori sa stiu ce am de facut ca sa nu ma pomenesc cu probleme ce nu vor putea fi rezolvate de la distanta, implicit rog niste pareri de la persoanele ce ar avea raspunsuri pentru mine.

- detin o mica garsoniera impreuna cu sotia, impozitul il vom plati online, facturile de lumina si cablu le primim si pe ele pe mail, vom lasa pe cineva de incredere in locul nostru, sa aiba grija de casa si sa plateasca intretinerea si alte utilitati.

- nu am credite sau creante de nici un fel, toate conturile bancare din Romania le vom inchide pana in momentul plecarii.

- Medical...aici incep problemele: suntem asigurati, am avut job fix in ultimii multi ani, iar angajatorul si-a achitat toate datoriile. Nelamurirea mea se refera la celebrul CARD DE SANATATE, de care cel mai probabil nu voi mai avea nevoie, pentru ca voi avea un job in Germania.
Daca eu plec inainte sa-l ridic, ce se va intampla?
De asemenea citeam pe net de obligativitatea prezentarii anuale la medicul de familie pentru consultatii (in caz contrar riscand amenzi), iarasi...eu com voi dovedi de la distanta ca sunt asigurat al altui sistem de sanatate din UE?..
Va dati seama ca nu ne dorim sa facem navete RO-DE pentru datul cu subsemnatul pentru astfel de lucruri.

- Asigurare Pensii: avem pensii obligatorii incheiate la ING RO. In momentul in care ne vom angaja "dincolo", cum se va face transferul fondului de pensii acumulat pana in prezent? Trebuie sa cer ceva acte de la ING inainte sa plec?

- telefonie: amandoi detinem cartele prepaid pe care vrem sa le pastram si in DE, insa am auzit de din 2015 cartelele prepaid vor putea fi folosite numai daca utilizatorul se inregistreaza cu buletinul la operatorul de telefonie mobila. Cum ar trebuie sa procedez, sa incerc sa fac acest pas de acum? VDF

- pentru orice fel de alte probleme, pot face o imputernicire la notar sa las pe cineva de incredere sa dea declaratii sau sa semneze in locul meu acte si alte formalitati? (nu ca ma pot gandi la ceva unde ar fi cazul, dar asa sunt eu mai cum drobul de sare si vreau sa ma asigur de tot).

Daca aveti alte idei sau cunoasteti din experienta probleme care ar putea aparea, va raman indatorat daca le impartasiti!

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 13:56, 4 Iunie 2014
andrei_musat a scris:


1. Medical...aici incep problemele: suntem asigurati, am avut job fix in ultimii multi ani, iar angajatorul si-a achitat toate datoriile. Nelamurirea mea se refera la celebrul CARD DE SANATATE, de care cel mai probabil nu voi mai avea nevoie, pentru ca voi avea un job in Germania.
Daca eu plec inainte sa-l ridic, ce se va intampla?
De asemenea citeam pe net de obligativitatea prezentarii anuale la medicul de familie pentru consultatii (in caz contrar riscand amenzi), iarasi...eu com voi dovedi de la distanta ca sunt asigurat al altui sistem de sanatate din UE?..
Va dati seama ca nu ne dorim sa facem navete RO-DE pentru datul cu subsemnatul pentru astfel de lucruri.

2. Asigurare Pensii: avem pensii obligatorii incheiate la ING RO. In momentul in care ne vom angaja "dincolo", cum se va face transferul fondului de pensii acumulat pana in prezent? Trebuie sa cer ceva acte de la ING inainte sa plec?

3. telefonie: amandoi detinem cartele prepaid pe care vrem sa le pastram si in DE, insa am auzit de din 2015 cartelele prepaid vor putea fi folosite numai daca utilizatorul se inregistreaza cu buletinul la operatorul de telefonie mobila. Cum ar trebuie sa procedez, sa incerc sa fac acest pas de acum? VDF

4. pentru orice fel de alte probleme, pot face o imputernicire la notar sa las pe cineva de incredere sa dea declaratii sau sa semneze in locul meu acte si alte formalitati? (nu ca ma pot gandi la ceva unde ar fi cazul, dar asa sunt eu mai cum drobul de sare si vreau sa ma asigur de tot).




In primul rand va vorbesc din experienta mea proprie, va faceti extraordinar de multe "probleme", care in realitate sunt lucruri care pot fi rezolvate cu usurinta.

1. Avand serviciu in alta tara, NU va este necesar cardul de sanatate romanesc, pt ca angajatorul in general este cel care ofera si asigurare medicala angajatului, implicit familiei acestuia. De la serviciile medicale din aceasta tara, am solicitat Cardul European de Sanatate.

Medicul de familie, nu ne-a trimis niciodata instiintare acasa pt prezentare la dispensar in perioada de aproape 2 ani si jumatete. Nu am anuntat ca suntem plecati, dar pt linistea dvs, puteti merge sa anuntati ca o perioada de...lipsiti din tara.

2. De acest fond de pensii, va veti bucura de el, undeva la varsta de 55-60 ani( noi avem la 57 ani), se pot intampla multe, de ex sa plecati intr-o alta tara, plus ca veti vrea poate sa reveniti in tara. Exista posibilitatea sa trimiteti cotizatia la Ing Bank, fie online, fie la ghiseu printr-o persoana imputernicita. Noi am decis sa mearga cineva la ghiseu, pt ca nu aveam cum stabili sigur cursul la euro, banii intrand intre 3-5 zile, deci exista posibilitatea sa fie in minus.

3. Am renuntat la abonamente, transformandu-le in cartele prepaid, pe care le incarc periodic pt a nu pierde numarul. Eu stiu ca nu se vor mai putea cumpara cartele prepaid, fara carte de identintate, deocamdata nu stiu de cele existente cum se va proceda. Acum ca ati punctat acest lucru, cand voi ajunge in tara, le voi inregistra pe numele nostru, deci puteti incerca cum ati zis.

4. Am lasat o prietena de familie sa aibe grija de apartament, in anul urmator am lasat o procura notariala, pt ca vecinul de deasupra m-a inundat si ea nu a putut face nimic cu asigurarea la casa, nefiind imputernicita.

La notar exista un model de imputernicire pt firmele de utilitati, am cerut sa ne reperezinte in relatia cu Ing Bank, sa depuna sume in numele nostru.

Sper sa va fie de folos, toate cele scrise.:)
Imi oarecum sunt, multumesc :)
Eu am avut o singura mica problema cand am facut acelasi lucru: Contributiile la CAS. Am inca un cont in ING unde incasez pe an o dobanda de vreo 4 lei. CAS mi-a trimis acum vreo cateva luni prin intermediul ANAF o decizie de impunere ca trebuie sa platesc vreo 500 de lei pe an. Asadar sfatul meu, este sa anunti la CAS faptul ca ai asigurare de sanatate in alta tara, si ca platesti acolo contributiile. Eventual vezi daca poti sa ai un cont la ING fara dobanda, pentru ca nu merita :)
mischu80 a scris:

Asadar sfatul meu, este sa anunti la CAS faptul ca ai asigurare de sanatate in alta tara, si ca platesti acolo contributiile.


Scuze @mischu80, cred ca le confunzi putin lucrurile.

"In acelasi timp, trebuie sa stiti ca nu datoreaza CAS:

Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2298 = 804 lei)
Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
Persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii."

Pt lamuriri suplimentare, de citit articolul:

www.avocatnet.ro/content/art...


Scuze am confundat CAS cu CNAS probabil... sunt confuz cu numeroasele denumiri ale institutiilor romanesti... sunt obisnuit sa platesc o (1) taxa nu 245 :)

Mie mi-au trimis decizie de impunere pentru asigurari de sanatate pentru un venit de 4 lei din dobanda bancara, in conditiile in care in Romania nu mai am alte venituri

merci pentru clarificare

Alte discuții în legătură

Executare silita pe salariu dmion dmion Buna ziua. Am o executare silita,prin instanta judecatoreasca,pe salariu. As vrea obtin un card de debit preplatit (prepaid). Daca il obtin mi se poate bloca ... (vezi toată discuția)
Card sanatate dupa angajare trz trz M-am angajat de curand si as vrea sa stiu cum pot intra in posesia cardului de sanatate, cat timp dureaza si cum se procedeaza? Am incercat sa sun la CASMB ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicala pentru persoanele fara venit claudiuandrei2010 claudiuandrei2010 Doresc sa beneficiez de asigurarea medicala pentru persoanele fara venit. Locuiesc in Germania si doresc sa vin in Romania pentru un tratament, si as vrea sa ... (vezi toată discuția)