avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Unde se incadreaza aceasta fapta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Unde se incadreaza aceasta fapta?

va rog sa imi spuneti daca este articol de lege pentru arderea arhivei unei firme in anul 2007 am cesionat firma iar noul asociat si adm a depozitat arhiva la un prieten de lui in anul 2011 sotul si eu am fost cercetai penal pentru ca nu am predat arhiva si sotul condamnat si pentru inselaciune dar in 2012 o persona mia zis ca arhiva a fost depozitata la el de catre noul administrator dar ca el a bagato pe foc la ordinul lui noul adm precizez ca sotul este condamnat si pentru acest lucru dar eu vreau sai fac plngere la cel care a arso ca pe noul administrator nu il gaseste nimeni degeaba i fac la ce aricol se incadreaza ?la distrugere?
Noul cod penal
Art. 253
Distrugerea
(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Distrugerea unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane şi serveşte la dovedirea unui drept de natură patrimonială, dacă prin aceasta s-a produs o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) priveşte bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(5) Dispoziţiile prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se aplică chiar dacă bunul aparţine făptuitorului.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(7) Tentativa faptelor prevăzute în alin. (3) şi alin. (4) se pedepseşte.

amales a scris:

va rog sa imi spuneti daca este articol de lege pentru arderea arhivei unei firme in anul 2007 am cesionat firma iar noul asociat si adm a depozitat arhiva la un prieten de lui in anul 2011 sotul si eu am fost cercetai penal pentru ca nu am predat arhiva si sotul condamnat si pentru inselaciune dar in 2012 o persona mia zis ca arhiva a fost depozitata la el de catre noul administrator dar ca el a bagato pe foc la ordinul lui noul adm precizez ca sotul este condamnat si pentru acest lucru dar eu vreau sai fac plngere la cel care a arso ca pe noul administrator nu il gaseste nimeni degeaba i fac la ce aricol se incadreaza ?la distrugere?

atunci, pentru infractiunea de distrugere, trebuie sa faceti plangere ambelor persoane. nu-i nimic daca nu este gasit noul administrator, fiindca il va gasi politia

Este savsita infractiunea de distrugere.

Posibil aici sa fie incadrarata fapta.
ART. 9*) Lege 241/2005
(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.
#M3
(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.
(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.
#CIN
*) A se vedea Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 4/2008 asupra recursului în interesul legii cu privire la încadrarea juridică a faptei de efectuare a unor înregistrări inexacte sau de a omite înregistrările în contabilitate, respectiv, la raportul dintre infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 241/2005 şi aceea de fals intelectual prevăzută la art. 43 din Legea nr. 82/1991.

Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
daca fapta a fost savirsita adica in anul 2008 si 2009 poate chiar in 2011 le-a ars este posibibil sa fie prescrisa fapta?

Alte discuții în legătură

Plangerea penala - organul de urmarire penala competent cyan cyan In cazul in care se descopera faptul ca prin intermediul unor facturi falsificate se platesc echipamente care nu intra in societate unde se depune plangerea ... (vezi toată discuția)
Practicare profesie fara autorizatie eugen_r2 eugen_r2 Buna ziua, Statutul profesiei de psiholog este reglementat de legea 213/2004 care spune ca aceasta profesie poate fi practicata doar de persoanele ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)