avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Decizie irevocabila - cerere stramutare proces la ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Decizie irevocabila - cerere stramutare proces la ICCJ


Buna ziua ,
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema :
-in cazul unei sentinte irevocabile a unui Tribunal din tara , partea nemultumita a cerut stramutarea la I.C.C.J Bucuresti si i s-a fixat termen pentru fond . In ce faza a unui proces se poate cere stramutarea unui dosar ? Chiar daca a fost data o sentinta irevocabila se poate cere stramutarea ? Ce implica ? Se judeca din nou procesul de la inceput la alta instanta din tara ? Va multumesc anticipat pentru lamuriri .
Cel mai recent răspuns: asanacheromel , utilizator 10:49, 2 Iunie 2014
buna dimineata! aveti mai jos un citat din cpciv privind stramutarea:

Strămutarea proceselor. Delegarea instanţei

Temeiul strămutării

Art. 140. - (1) Strămutarea procesului poate fi cerută pentru motive de bănuială legitimă sau de siguranţă publică.
(2) Bănuiala se consideră legitimă în cazurile în care există îndoială cu privire la imparţialitatea judecătorilor din cauza circumstanţelor procesului, calităţii părţilor ori unor relaţii conflictuale locale.
(3) Constituie motiv de siguranţă publică împrejurările excepţionale care presupun că judecata procesului la instanţa competentă ar putea conduce la tulburarea ordinii publice.

Cererea de strămutare

Art. 141. - (1) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă sau de siguranţă publică se poate cere în orice fază a procesului.
(2) Strămutarea pentru motiv de bănuială legitimă poate fi cerută de către partea interesată, iar cea întemeiată pe motiv de siguranţă publică, numai de către procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa competentă

Art. 142. - (1) Cererea de strămutare întemeiată pe motiv de bănuială legitimă este de competenţa curţii de apel, dacă instanţa de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripţia acesteia. Dacă strămutarea se cere de la curtea de apel, competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cererea de strămutare se depune la instanţa competentă să o soluţioneze, care va înştiinţa de îndată instanţa de la care s-a cerut strămutarea despre formularea cererii de strămutare.
(2) Cererea de strămutare întemeiată pe motive de siguranţă publică este de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va înştiinţa, de îndată, despre depunerea cererii instanţa de la care se cere strămutarea.
(3) La primirea cererii de strămutare, instanţa competentă să o soluţioneze va putea să solicite dosarul cauzei.

Suspendarea judecării procesului

Art. 143. - (1) La solicitarea celui interesat, completul de judecată poate dispune, dacă este cazul, suspendarea judecării procesului, cu darea unei cauţiuni în cuantum de 1.000 lei. Pentru motive temeinice, suspendarea poate fi dispusă în aceleaşi condiţii, fără citarea părţilor, chiar înainte de primul termen de judecată.
(2) Încheierea asupra suspendării nu se motivează şi nu este supusă niciunei căi de atac.
(3) Măsura suspendării judecării procesului va fi comunicată de urgenţă instanţei de la care s-a cerut strămutarea.

Va multumesc pentru lamuriri , citisem aceste prevederi legale insa in speta de fata cred ca nu se poate incadra. Dealtfel cererea de suspendare a fost respinsa si credem ca si cererea privind stramutarea va fi si aceasta respinsa , este doar o ultima zvacnire a celui care a pierdut si nu se poate impaca cu ideea. Inca o data multumiri .
Cererea de strămutare este inadmisibilă. Ea presupune existența unui proces pe rol. Or, în cazul dvs., procesul s-a încheiat.
Multumesc ptr. raspuns. Dealtfel aceasta a si fost decizia ICCJ .
Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stramutare proces marinasimionescu marinasimionescu Buna ziua, Va rog sa-mi raspundeti daca una dintre partile implicate intr-un proces poate solicita stramutarea acestuia intr-o alta localitate, INAINTE DE ... (vezi toată discuția)
Cerere de stramutare- lamuriri 22elena 22elena Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu cererea de stramutare: unde se depune, unde se solutioneaza, ce motive pot fi invocate si ce mai considerati ... (vezi toată discuția)
Cerere stramutare caradis caradis Buna ziua. Am un proces la jud . Urziceni , unde trebuie sa depun cererea de stramutare pentru a-l aduce la Bucuresti ? Multumesc (vezi toată discuția)