avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Participare la negocieri - informare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Participare la negocieri - informare

In cadrul unei intreprinderi sunt sa spunem 2 subunitati, iar salariati unei subunitati sunt membrii de sindicat la diferite sindicate.
sindicatul A ce este constituit in cadrul sociatatii are reprezentativitate indirecta ( reprezentativitatea federatiei) si reprezinta majoritatea salariatilor din subunitate, a negociat un acord pe baza art.153 din legea dialogului social.
Sindicatele celelalte, au majoritatea membriilor salariati la o alta societate, dar au si cate 1- 2 maxim 8 membrii de sindicat salariati la societatea noastra.
Intrebare. Care sunt obligatiile administratiiei fata de aceste sindicate ? sunt obligati sa-i informeze/ sa-i invite la negocieri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 28 Mai 2014
Art. 140 din Legea 62/2011:
(1) In scopul asigurarii participarii la negocierea contractelor colective de munca la nivel de sector de activitate, grup de unitati si unitati, angajatorii sau organizatiile patronale vor transmite tuturor partilor indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective. In cazul in care angajatorul sau organizatia patronala nu a initiat negocierile in conformitate cu prevederile art. 129 alin. (3), organizatia sindicala sau reprezentantii angajatilor, dupa caz, care initiaza negocierile conform art. 129 alin. (5) vor transmite tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective

(2) Neinvitarea la negocieri a tuturor partilor indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca constituie motiv de neinregistrare a contractului colectiv de munca negociat.
......
Si in situatia in care sindicatele celelalte sunt nereprezentative? - 1 2 maxim 8 membrii in cadrul societatii nu insemna reprezentativitate ( si nici prin federatie reprezentativa) si in plus e vorba de un acord si nu de CCM
Nu avem CCM in vigoare. Doar un acord
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Mihaibc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea spune clar : partile indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.

Prin urmare, un sindicat nereprezentativ nu este indreptatit sa participe la negocierea unui ccm.

Daca in unitate nu exista niciun sindicat reprezentativ, negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;

b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
intrebarea mea se referea la obligatiile angajatorului fata de celelalte sindicate , nereprezentative . cu sindicatul majoritar a incheiat un acord
Mentionez ca nu exista CCM, e greu de realizat , aproape imposibil in conditiile legislatiei actuale, datorita specificului.... societatii ( nu se pot aduna fizic pentru a alege reprezentanti ai salariatilor).
Angajatorul a negociat un acord cu sindicatul majoritar pentru o subunitate -aprox 80% din membrii subunitatii si care este afiliat si la o federatie reprezentativa - acord valabil pentru salariatii din subunitatea respectiva,
Ultima modificare: Marți, 27 Mai 2014
Mihaibc, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Angajatorul nu are obligatia de a le invita la negocierea ccm-ului, daca nu sunt reprezentative.

2. Este la latitudinea angajatorului daca va incheia sau nu un acord si cu aceste sindicate.

3. Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci cand exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia romana privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.

In speta, angajatorii au aceasta obligatie si fata de sindicatele nereprezentative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază ... madalina bobeica madalina bobeica Buna seara, Invitatia/anuntul prin care angajatorul inițiază intentia de negociere a CCM se trimite pe e - mail la ITM sau este suficient doar să o ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mancipri mancipri Va rog sa imi spuneti daca nu au trecut 4 ani de la obtinerea reprezentativitatii sindicatului pe legea 130/1996, trebiue sa obtinem in instanta o noua ... (vezi toată discuția)