avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Non Disclosure Agreement, Dreptul muncii - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Non Disclosure Agreement, Dreptul muncii - international, clauza confidentialitate

Buna ziua,

MULTUMESC anticipat celor care imi pot veni in ajutor CAT MAI CURAND cu un raspuns la aceasta cerere.

Sunt in discutii in vederea angajarii cu o companie din Olanda. Postul este Account Manager (vanzari/tehnic). Teritoriul pe care imi voi desfasura activitatea este Romania, Bulgaria si Iugoslavia.
In urma unei perioade in care am negociat salariului, mi-a fost trimis draftul de contract de angajare.

Contractul contine capitolul "Confidentiality and non-disclosure", in care se specifica ca pe durata contractului si in urma incetarii acestuia angajatul nu poate divulga nici o informatie referitoare la afacerea si interesele companiei angajatoare, clienti, etc. De asemenea, la finalul contractului trebuie predate catre angajator documente, bunuri s.a.m.d. Totul la modul general.

Urmeaza partea interesanta, capitolulul "REMEDY FOR BREACH OF CONTRACT", care stipuleaza urmatoarele:
"In the event that the Employee commits any breach of Articles ....... he shall forfeit to the Employer, in variance from the provisions of Section 7:650, subsections 3, 4 and 5 of the Civil Code, an immediately payable penalty of 17,500 Euro for each such breach, to be increased by 1,750 Euro for each day that any such breach continues, without prior notice or judicial intervention being required and entirely without prejudice to the Employer’s right, instead of this penalty, to demand full compensation for the loss actually suffered by it and/or to demand specific performance."

Se cer clar daune fara interventia instantei de judecata. Este posibil asa ceva?
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si comentarii daca este posibil. Pare ca acest contract lasa angajatul (pe mine) complet descoperit in fata angajatorului, angajatorul avand toate optiunile pe masa la orice moment, plata presupuselor daune neavand nevoie de aprobarea/ordinul instantei de judecata.

Un raspuns prompt va fi foarte apreciat avand in vedere faptul ca trebuie sa trimit urgent propunerile mele pentru modificarea acestui contract catre angajator.


Va multumesc! :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 29 Mai 2014
1. Incheierea c.i.m. cu o firma din Olanda, inseamna ca acesta va fi supus legislatiei olandeze.

2. Probabil ca legislatia olandeza permite asa ceva sau se prevede in contract si apoi se solicita sprijinul instantei pentru a fi obligat la plata acestora.

3. Parerea mea este ca acele clauze sa fie detaliate cat mai exact in contract , astfel incat sa nu existe loc de interpretare.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns!
Imi puteti da mai multe sfaturi legate de subiect?
Practic angajatorul cere sa fie despagubit cu o suma de bani extrem de mare in eventuaitatea in care eu incalc clauza de confidentialitate, fara a fi nevoie ca o instanta de judecata sa stabileasca acest lucur.
Este legal acest lucru?
Se poate pune in aplicare?

Daca se doreste, aveti mai jos traducerea in limba roamana a capitolului "penalitati".

11 . Compensatii la încălcarea contractului
11.1 În cazul în care salariatul săvârșește o încălcare a articolelor [ 10 ] , [ 11 ] sau [ 12 ], el va plati Companiei , în ?conformitate? cu prevederile Secțiunii 7:650 , Subsecțiunile 3 , 4 și 5 din Codul Civil , imediat, suma de 17500 euro pentru fiecare astfel de încălcare , si in plus, 1750 euro pentru fiecare zi în care orice astfel de încălcare continuă , fără a fi nevoie de o notificare prealabilă sau intervenția judiciara sau, in cazul in care Compania doreste, în loc de această pedeapsă ,salariatul va plati integral prejudiciul suferit de către Companie, si/sau posibilitatea ca Compania să ceară alte actiuni specifice.
11.2 Plata sancțiunii prevăzute în prezentul articol nu va elibera Angajatul de la obligațiile sale specificate la articolul ( e ) [ 10 ] , [ 11 ] și / sau [ 12 ] .

Va multumesc anticipat!
Nu cunosc legislatia olandeza. Puteti negocia clauzele contractuale?
Este posibila o astfel de clauza.

Si dreptul romanesc are asa ceva inserat in continutul lui - ca de exemplu, in cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente. Regula aplicabila in situatia in care angajatorul nu-l despagubeste pe salariat, atunci acesta are posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata.

p.s.
Codul civil olandez are vreo 10 carti. :)
Buna ziua,

Clauzele se pot negocia. Rugamintea mea era sa primesc cateva indicatii, directii in vederea acestei negocieri.

Si intrebarea ramane: fraza de mai jos indica faptul ca aceasta companie poate cere suma respectiva fara implicarea instantelor judecatoresti? Puteti dezvolta?

"Suma de 17500 euro pentru fiecare astfel de încălcare , si in plus, 1750 euro pentru fiecare zi în care orice astfel de încălcare continuă , fără a fi nevoie de o notificare prealabilă sau interven?ia judiciara"

Pentru ca eu sa inteleg aceste lucruri as dori sa fac o "simulare" dusa la extrem: In cazul in care este semnat acest contract si angajatul creaza un incident care incalca contractul de confidentialitate si lezeaza firma cu 100 EURO, firma poate cere de la angajat suma din contract (17500 EURO)?
Cine decide ca angajatul trebuie sa plateasca?
Cine decide suma care trebuie platita?
Suma care trebuie platita este cea inscrisa in contract sau se calculeaza pe baza pierderilor companiei?

Va multumesc!


Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Non circumvention and non disclsure working agreement MARIKO9 MARIKO9 Am un contract intitulat NON CIRCUMVENTION AND NON DISCLSURE WORKING AGREEMENT, as vrea sa stiu care e echivalentul in legislatia romaneasca si ce presupune un ... (vezi toată discuția)
Legalitatea unui contract de munca din strãinatate mitzuunit mitzuunit Am primit un contract de munca pentru un post de Administrative Assistant de la o firma de recrutare din UK. am cont pe un site de recrutare de acolo si din ... (vezi toată discuția)
Refuz rezolvare claim in uk Tonyde Tonyde Buna ziua! Nu cred ca e categoria potrivita pt problema mea dar alta n-am gasit. Printr-o conjunctura am ajuns sa detin o bicicleta undeva in Tara Galilor ... (vezi toată discuția)