avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si alocatie copil cu handicap pana la 3 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si alocatie copil cu handicap pana la 3 ani

Buna ziua,

am fost sa depun actele la primarie si am intrebat care va fi suma pe care o voi primi tinand cont de urmatoarele:
- sunt in concediu de crestere copil incepand cu octombrie 2010 cand am avut o indemnizatie de 2200 ron;
- din iunie 2012 l-am nascut pe cel de al doilea copil cu care am optat sa stau 2 ani acasa si am avut o indemnizatie de 1200 ron;
- cerificatul de handicap a iesit la inceputul lunii mai adica cand copilul meu avea 1 an si 11 luni, eu fiind in a 23 luna de concediu de crestere a copilului in care teoretic trebuia sa stea tatal cu el.

Raspunsul doamenlor de la primaria a fost ca mi se prelungeste concediul de crestere a copilului de la 2 la 3 ani deci o sa am o luna in care nu voi lua nici un ban si in plus ca indemnizatia va fi aceiasi cu cea pe care am luat-o pentru al doilea copil adica 1200 ron.
In plus imi spun ca trebuie sa depun o cerere prin care alocatia va fi de 84 ron adica dublul alocatiei copiilor de peste 2 ani.

Am citit si eu OUG 111/2010 si acolo spune ca:
4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(2) Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, se stabileste la 200 lei.

Au iesit intre timp alte reglementari de care nu stiu?#-o
exista posibilitatea optarii de catre tinerele mame fie a sta 1 an in concediu pentru cresterea copilului cu o indemnizatie de 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii, fie 2 ani cu indemnizatie prestabilita de 600 lei/luna.
in cazul meu, personal, am stat 3 luni fara indemnizatie. Desi am nascut in decembrie, abia din luna martie- data introducerii cererii- am inceput sa incasez indemnizatia pana a implinit copilul 2 ani.
1. Ceea ce ati citat dvs din OUG 111/2010 s-a modificat sau abrogat. In prezent textul de lege aplicabil este :
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
....
(4) Abrogat.

2. Legea nr.61/1993
Art. 3
(1) Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se stabileste in raport cu indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) 0,4 ISR pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap);

b) 0,084 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3);
c) 0,168 ISR pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap, conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

ISR = indicatorul social de referinta care are o valoare de 500 lei.
AvocatRemes a scris:

exista posibilitatea optarii de catre tinerele mame fie a sta 1 an in concediu pentru cresterea copilului cu o indemnizatie de 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni inaintea nasterii, fie 2 ani cu indemnizatie prestabilita de 600 lei/luna.

1. Nu stiu de unde aveti aceste informatii dar nu sunt de actualitate.

2. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

3. - In cazul CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia lunara este de cel putin 600 lei si cel mult 3.400 lei.
- In cazul CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia lunara este de cel putin 600 lei si cel mult 1.200 lei.

4. Pentru informare va recomand sa cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si Normele metodologice de aplicare a ei.
Buna seara,

freeelis va rog, puteti sa imi spuneti care este noua lege?
oricum si din textele citate de dumnevoastra inteleg ca ar trebui sa primesc 85 % din indemnizatia de crestere a primului copil adica 2200x85%=1870 ron si respectiv alocatia 0,4x500= 200 ron

tudorvaleriu
am gasit ca nomele metodologice ar fi: HOTÃRÂRE Nr. 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

in cazul meu articolul care s-ar aplica ar fi cel de mai jos si in aceata situatie doamnele ar avea partial dreptate?...dar eu nu mai sunt in situatia in care am fost la nasterea celui de al doilea copil adica in timp ce eram in concediul de crestere copil 1 solicit concediu de crestere copil 2 si in acest caz indemnizatia ar trebui sa fie aceiasi ca in cazul primului copil...in acest caz eu solicit indemnizatie pentru copil cu handicap in varsta de 1 an si 11 luni iar cele 12 luni de venituri dinaintea nasterii copilului sunt constituite din indemnizatie de crestere a copilului 1 si logica mea imi spune ca ar trebui sa iau 85 % din indemnizatia primului copil... unde gresesc eu..sau doamnele de la primarie?

(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare
pentru creşterea copilului sau, după caz, a stimulentului de inserţie, până la împlinirea de către copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţă. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
....
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea
copilului în cuantumul primit anterior, prin utilizarea în calcul a indicatorului social de
referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:
a) nu mai mult de 6,8 ISR în cazul în care persoana optează pentru concediu şi indemnizaţia
prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. din ordonanţa de urgenţă;
b) nu mai mult de 2,4 ISR în cazul în care persoana optează pentru concediu şi indemnizaţia
prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. din ordonanţa de urgenţă.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
mirunaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ady1984 ady1984 As vrea mai multe detali despre indemnizatia pt cresterea copilului (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil handicap 2013 tyly11 tyly11 Buna ziua. Ma aflu in perioada de crestere copil pana la varsta de 2 ani, dar intre timp copilului ( care are acum 1 an si 6 luni) i s-a eliberat un ... (vezi toată discuția)