avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si alocatie copil cu handicap pana la 3 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si alocatie copil cu handicap pana la 3 ani

Buna ziua,

am fost sa depun actele la primarie si am intrebat care va fi suma pe care o voi primi tinand cont de urmatoarele:
- sunt in concediu de crestere copil incepand cu octombrie 2010 cand am avut o indemnizatie de 2200 ron;
- din iunie 2012 l-am nascut pe cel de al doilea copil cu care am optat sa stau 2 ani acasa si am avut o indemnizatie de 1200 ron;
- cerificatul de handicap a iesit la inceputul lunii mai adica cand copilul meu avea 1 an si 11 luni, eu fiind in a 23 luna de concediu de crestere a copilului in care teoretic trebuia sa stea tatal cu el.

Raspunsul doamenlor de la primaria a fost ca mi se prelungeste concediul de crestere a copilului de la 2 la 3 ani deci o sa am o luna in care nu voi lua nici un ban si in plus ca indemnizatia va fi aceiasi cu cea pe care am luat-o pentru al doilea copil adica 1200 ron.
In plus imi spun ca trebuie sa depun o cerere prin care alocatia va fi de 84 ron adica dublul alocatiei copiilor de peste 2 ani.

Am citit si eu OUG 111/2010 si acolo spune ca:
4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(2) Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, se stabileste la 200 lei.

Au iesit intre timp alte reglementari de care nu stiu?#-o
mirunaa a scris:

Buna seara,

freeelis va rog, puteti sa imi spuneti care este noua lege?
oricum si din textele citate de dumnevoastra inteleg ca ar trebui sa primesc 85 % din indemnizatia de crestere a primului copil adica 2200x85%=1870 ron si respectiv alocatia 0,4x500= 200 ron
.....

Nu este o noua lege. De cand s-a aprobat si pana in prezent OUG 111/2010 a suferit modiifcari si completari.

Textul art.2 din OUG 111/2010 a fost modificat si completat prin :
- Ordonanţa de urgenţă nr. 124/2011 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială din 27 decembrie 2011, M. Of. 938/2011;

- Legea nr. 132/2011 – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor din 27 iunie 2011, M. Of. 452/2011.

O forma actualizata a OUG 111/2010 o gasiti aici
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Pt. primul copil a primit peste 2000 lei pt ca ai optat icc pana la 1 an.
Pt. al doilea copil ai potat pana la 2 ani si de aceea ai primit 1200 lei.
Handicapul fiind pentru al doilea copil o sa primesti in continuare 1200 pana la data expirarii certificatului de handicap ( nu pana la 3 ani ), daca nu se prelungeste certificatul.
1. In cazul in care ati optat pentru CCC2 pana la 2 ani iar copilul a obtinut un certificat de handicap atunci indemnizatia se va recalcula, de la data obtinerii certificatului de handicap, pana la limita a 3.400 lei lunar.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

Domnule Tudor Valeriu va multumesc din suflet...astept sa imi calculeze indemnizatia si daca va fi aceiasi ca in ccc 2 voi face o reclamatie atasand si pasajele din lege. Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ady1984 ady1984 As vrea mai multe detali despre indemnizatia pt cresterea copilului (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil handicap 2013 tyly11 tyly11 Buna ziua. Ma aflu in perioada de crestere copil pana la varsta de 2 ani, dar intre timp copilului ( care are acum 1 an si 6 luni) i s-a eliberat un ... (vezi toată discuția)