avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotararea definitiva in penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotararea definitiva in penal

Buna ziua

Este vorba de plangerea impotriva solutiei de neurmarire la instanta respinsa ca nefondata,desi dosarul nu este completat!
Am rugamintea sa imi spuneti ce cale de atac mai pot folosi, cu ce se poate ataca o hotarare definitiva in penal?

Cu stima
Cristina Birche
Cel mai recent răspuns: cristinabirche , utilizator 18:12, 30 Mai 2014
Plângerea împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată

Art. 340. - (1) Persoana a cărei plângere împotriva soluţiei de clasare sau renunţare la urmărirea penală, dispusă prin ordonanţă sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia i-ar reveni, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă.
(2) Dacă plângerea nu a fost rezolvată în termenul prevăzut la art. 338, dreptul de a face plângere poate fi exercitat oricând după împlinirea termenului de 20 de zile în care trebuia soluţionată plângerea, dar nu mai târziu de 20 de zile de la data comunicării modului de rezolvare.

Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară

Art. 341. - (1) După înregistrarea plângerii la instanţa competentă, aceasta se trimite în aceeaşi zi judecătorului de cameră preliminară.
(2) Judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul de soluţionare, care este comunicat petentului, procurorului şi părţilor, care pot depune note scrise, împreună cu un exemplar al plângerii.
(3) Procurorul, în termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), transmite judecătorului de cameră preliminară dosarul cauzei.
(4) În situaţia în care plângerea a fost depusă la procuror, acesta o va înainta împreună cu dosarul cauzei instanţei competente.
(5) Judecătorul de cameră preliminară se pronunţă asupra plângerii prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea petentului, a procurorului şi a intimaţilor, putând dispune una dintre următoarele soluţii:
a) respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă, ori, după caz, ca nefondată, menţinând soluţia atacată;
b) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi trimite motivat cauza la procuror pentru a începe ori, după caz, a completa urmărirea penală;
c) admite plângerea, desfiinţează soluţia atacată şi dispune începerea judecăţii, când probele existente la dosar sunt suficiente şi legal administrate;
d) admite plângerea şi schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare atacate.
(6) Încheierea prin care a fost soluţionată plângerea este definitivă.
(7) Plângerea greşit îndreptată se trimite organului competent.

Contestaţia

Art. 347. - (1) Împotriva încheierii pronunţate în temeiul art. 346 procurorul şi inculpatul pot face contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.
(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 343-345 se aplică în mod corespunzător.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
MYRA CIMPEAN , Avocat
si persoana vatamata?ce cale de atac are in cazul de mai sus?
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2014
cristinabirche, utilizator
Nu mai aveti cale de atac interna.
Foarte tare!Procurorul este cumparat,Judecatorul la fel de hoti si eu am ramas cu paguba,fara sa cerceteze si sa ia in considerare dovezile scrise ale partii vatamate care sunt singurele mijloace de proba ,si fara citarea persoanei vatamate!

Ce alte actiuni mai pot face?in Romania

Multumesc anticipat

Singura sansa ar fi ca procurorul ierarhic superior celui care a dispus soluţia constată, ulterior, că au apărut fapte sau împrejurări noi din care rezultă că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia clasarea, infirmă ordonanţa şi dispune redeschiderea urmăririi penale, altfel, incheierea judecatorului este definitiva, nu mai aveti cale de atac.

Alte discuții în legătură

S-a schimbat procedura? Just-drept Just-drept Am facut plangere impotriva unei ord. de NUP data de Parchet, plangerea fiind depusa la instanta conf. art. 340 cpp. Am primit de curand o citatie prin care ... (vezi toată discuția)
Lntrebare citare martori Agripina1 Agripina1 daca am facut plangere in instanta impotriva ordonantei procurorului /plangere de neurmarire /netrimitere in judecata art.340 ncpp vor fi citate si partile sau ... (vezi toată discuția)
Echivalent art 275-278 cpp in noul cod de procedura penala ContSters311324 ContSters311324 Buna ziua, Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine care este echivalentul art. 275-278 C.P.P. (pentru plangere impotriva rezolutiei procurorului la organul ... (vezi toată discuția)