avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Competența materialã a CA într-un litigiu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Competența materialã a CA într-un litigiu arbitral în raport de dispozițiile art. 25, alin. 2 NCPC și art. 83, lit. k din Legea nr. 76/2012

O hotărâre arbitrală cu valoarea de 165 mil pronunţată în anul 2000 a fost contestată pentru anulare în nov. 2000 la TB. Acesta şi-a declinat competenţa în favoarea CAB, conform CPC în vigoare, în dec.2000. Aici judecarea cauzei a fost suspendată de un proces penal până în 2010 când a fost repusă pe rol. Au urmat câteva termene pe procedură inclusiv două recursuri la încheiere soluţionate de ICCJ. În nov.2012 CAB respinge contestaţia prin admiterea unei excepţii pe procedură ridicată de una din părţi. Hotărârea CAB a fost atacată cu recurs la ICCJ, care în nov.2013 o casează şi retrimite cauza spre rejudecare aceleiaş instanţe.
De data aceasta, CAB îşi aminteşte că trebuie să-şi verifice competenţa, deşi avea cauza pe rol din 2000, şi valorifică prevederile art II din Legea 219/2005 care a schimbat competenţele TB, iar în baza art.II alin.1 şi 4 din aceiaşi lege a trimis cauza spre soluţionare la TB. A procedat legal faţă de prevederile art.25 alin.(2) din NCPC şi faţă de art 83 din Legea 76/2012, art.83 lit.k) ?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:09, 1 Iunie 2014
După părerea mea Legea 219/2005 este aplicabilă în cauză, deoarece procesul se judecă pe vechiul cod fiind început înainte de NCPC, iar pe vechiul cod se aplicau prevederile Legii 219/2005 și nu prevederile Legii 76/2012.
După modul în care ati construit întrebarea, nu pare că sunteti un utilizator oarecare.

political corectness: Legea 219/2005 avea menirea să înlăture o gravă disfuncţie în sistemul judiciar cauzată de supraîncărcarea Înaltei Curţi de Casaţiei şi Justiţie cu sarcini privind judecarea unor căi de atac...

mai pe româneşte: piatra aruncată în baltă prin Legea 219/2005 avea menirea să scoată altă piatră şi mai inteligent azvârlită prin care a fost sugrumată Înalta Curte cu nesfârşite camionane de dosare pe care aproape că n-aveau vreme nici să le care, darămite să le mai şi judece.

Efectul aplicarii imediate a noii reglementări referitoare la competenţa materială a dus la ce nu mai văzusem până atunci (dar nu văzusem încă tot ce se poate): aceeaşi instanţă ajungea să soluţioneze o calea de atac îndreptată împotriva propriei sale hotărari.

ªi înteleg că reglementarea cu caracter tranzitoriu ...izbeşte încă.

Această Lege specială (nu-ş de ce, dar îmi venea să pun şi nişte glilimele) conţine întradevăr dispoziţii contrare NCPC... (motiv pentru care v-aţi gândit la 83 lit k)

Mda, dar NCPC nu este aplicabil în speţă. (compatibilizarea legilor speciale cu NCPC este necesară în măsura în care acesta din urmă este aplicabil).

ªi, la urma urmei, Legea 219/2005 e o lege de ...modificare şi completare a vechiului CPC (aplicabil în speţă).

Iaca de ce, impresia mea (la cafeaua de sâmbătă dimineaţă) ar fi că soluţia e corectă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
romascanu, moderator
cmihai2012 a scris:
De data aceasta, CAB îşi aminteşte că trebuie să-şi verifice competenţa, deşi avea cauza pe rol din 2000, şi valorifică prevederile art II din Legea 219/2005 care a schimbat competenţele TB, iar în baza art.II alin.1 şi 4 din aceiaşi lege a trimis cauza spre soluţionare la TB.

Instanța curții de apel nu a avut probleme cu memoria.

Prevederea care instituia obligația pentru instanțe de a-și verifica, la prima zi de înfățișare, competența, a fost introdusă în Codul de procedură civilă prin Legea nr. 202/2010 (art. 159 ind. 1, alin. 4 VCPC). Or, la data intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, probabil că prima zi de înfățișare trecuse de foarte mult timp.

Aveți un litigiu care se judecă potrivit vechiului Cod de procedură civilă și, prin urmare, în speță nu își găsesc aplicabilitatea dispozițiile legale menționate de dvs.
Pentru Doamna Avocat Romaşcanu.
Nu fac parte dintre profesioniştii din sfera juridică. Sunt doar un simplu justiţiabil „polizat” de peste 25 ani de „calităţile” sistemului juridic românesc, fapt ce explică şi formularea întrebării, care v-a contrariat.
La data intrării în vigoare a NCPC, art.25-(Legea aplicabilă proceselor în curs) al acestuia se referă, evident, la cauza de care vorbim, fiind un proces în curs. Deci acest articol se aplică în cauză. Dacă este aşa, atunci şi paragrafele sale se aplică. În paragraful (1) se precizează clar că procesele începute sub legea veche rămân supuse acelei legi. Este deci fără dubiu că legiuitorul s-a referit la legea sub care a început procesul şi nu la oricare din legile apărute între timp până la legea nouă, faţă de care sunt evident vechi. Este şi logic, şi etic, să fie aşa.
În acelaşi spirit este construit şi paragraful (2), care imperativ face trimitere, atât în cazurile de schimbare de competenţă cât şi de casare cu rejudecare, la legea sub care a început procesul.
Este corect ?
Vă mulţumesc că v-aţi aplecat asupra întrebării mele !
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2014
cmihai2012, utilizator
Ca regulă generală, normele de procedură sunt de imediată aplicare, ceea ce înseamnă că se aplică și proceselor pe rol.

Din acest punct de vedere, art. 25 din NCPC instituie o excepție de la regulă, în sensul că procesele începute înainte de NCPC se vor judeca pe legea veche.

Dar cum excepțiile sunt de strictă interpetare, această excepție nu se poate aplica și Legii 219/2005, care fiind o normă de procedură, deci de imediată aplicare, conform regulii generale în materie, se va aplica și proceselor aflate pe rol, adică și procesului D-voastră început în 2000.
Mai mult, aceasta aplicare a competenței prevăzută de Legea 219/2005 și proceselor aflate pe rol la data intrării ei în vigoare este prevăzută expres la art. 2 al acelei legi.

Deci în cazul D-voastră competența se stabilește conform legii din 2005, chiar dacă procesul a început în 2000.

Cu privire la invocarea din oficiu a necompetenței nu cred că instanța a greșit, având în vedere faptul că este vorba de o competență materială, de ordine publică.

Oricum, conform normelor tranzitorii ale Legii 202/2010, art. 159 ind 1 nu se aplica proceselor pe rol la data intrării în vigoare a legi respective, deci nu contează momentul la care instanța a invocat din oficiu necompetența.

Alte discuții în legătură

Repunerea cauzei pe rol dupa intrarea in vigoare a ncpc, dispozitii procedurale aplicabile dumibog dumibog Stimati Avocati, Daca un proces este suspendat inainte de intrarea in vigoare la 1 septembrie a NCPC si repunerea pe rol se face dupa intrarea in vigoare a ... (vezi toată discuția)
Reintroducerea cauzei cf. art. 254 din vcpc se judeca cf. vechiul cod civil sau noul cod civil? eusaisapte eusaisapte Art. 254 din VCPC [u]Perimarea are drept urmare ca toate actele de procedura facute in acea instanta nu-si produc efectele[/u]. Cand, insa, [u]se face o noua ... (vezi toată discuția)
Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului cod de procedurã civilã clara1801 clara1801 Buna ziua, Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de ... (vezi toată discuția)