avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului Cod de procedurã civilã

Buna ziua,
Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de executare s-au facut si inca se fac de catre executor pe legea veche. Contestatia la executare a fost inregistrata la data de 20.02.2013 deci dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila. Din punct de vedere al competentei (determinarea instantei de executare) sunt aplicabile regulile prevazute in vechiul cod sau cele din noul cod? Pun aceasta intrebare pentru ca executorul a avut in vedere o anume instanta careia i-a solicitat incuviintarea executarii silite iar noul cod indica o alta Judecatorie ca fiind competenta (dupa sediul executorului) iar prin contestatia la executare se solicita inclusiv anularea incheierii de incuviintare a executarii silite.
Va multumesc si astept cu interes pareri.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:47, 15 Aprilie 2013
Cf noului cod competenta tine de sediul executorului pentru a se avea un criteriu clar si unificat de competenta.
Pe scurt: se aplică dispoziţiile vechiului Cod de procedură civilă.

Pe lung: Potrivit art. 3, alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, dispoziţiile Codului de procedură civilă se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare.

Discutăm despre o executare silită începută după intrarea în vigoare a NCPC? Răspunsul este "nu". Discutăm despre un proces început după intarea în vigoare a NCPC? Răspunsul este tot "nu". Chiar dacă pe rolul instanţei se va înregistra un dosar nou, cu un nou număr, contestaţia la executare nu este un nou proces.

Dispoziţiile exprese ale art. 650, alin. (2) din NCPC califică o contestaţie la executare ca fiind un incident apărut în cursul executării silite. Executarea silită este o fază de sine stătătoare a procesului civil, cu incidente procedurale şi căi de atac proprii. În funcţie de momentul începerii executării silite se stabileşte şi legea procesuală aplicabilă, lege care va guverna faza executării silite în integralitatea sa.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege aplicabila Lulica Lulica Buna ziua Pentru o executare silita inceputa in Iunie 2011 (data la care s-a facut cererea de executare la executorul judecatoresc) legea aplicabila actelor ... (vezi toată discuția)
Aplicarea noului cod de procedura civila privind executarea silita darida darida NCPC prevede: ART. 24 Legea aplicabilă proceselor noi Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite ... (vezi toată discuția)
Executare silita jidanu1977 jidanu1977 Buna ziua, Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi. In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a ... (vezi toată discuția)