NCPC prevede:
ART. 24
Legea aplicabilă proceselor noi
Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.
ART. 25
Legea aplicabilă proceselor în curs
(1) Procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
In viziunea NCPC, notiunea de proces are un inteles mai restrans decat cel consacrat. Se face distictie intre proces, procedura care se care se incheie prin ramanerea definitiva a hotararii si executare silita, procedura distincta de proces.
In doctrina, practica CEDO si a Curtii Constitutionale (nr. 458/2009) s-a consacrat notiunea de proces, in care executarea silita este doar o parte a procesului civil.
Decizia CCR nr. 458/2009: "Procesul civil constituie activitatea desfasurata de instanta, parti, organe de executare si alte persoane sau organe care participa la infaptuirea de catre instantele judecatoresti a justitiei in cauzele civile, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor si intereselor civile deduse judecatii si executarii silite a hotararilor judecatoresti si a altor titluri executorii. Asadar, procesul civil parcurge doua faze: judecata si executarea silita, aceasta din urma intervenind in cazul hotararilor susceptibile de a fi puse in executare cu ajutorul fortei de constrangere a statului sau a altor titluri executorii, in masura in care debitorul nu-si executa de buna voie obligatia...
Executarea unei sentinte, a oricarei instante, trebuie considerata ca facand parte integranta din "proces" in sensul art. 6.” (cauzele SC Ruxandra Trading impotriva Romaniei, 2007, Hornsby impotriva Greciei, 1997)."
Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa: Art. 37, al. (1): În limbajul normativ aceleaşi noţiuni se exprimă numai prin aceiaşi termeni.
Cum vedeti aplicarea procedurii de executare silita incepute dupa intrarea in vigoare a NCPC, dar privind hotarari emise sub imperiul vechiului cod, tinand cont de notiunea consacrata de "proces"?
Prevederea „numai proceselor și executărilor silite” se interpretează în sensul că excutările începute după intrarea noului cod vor fi judecate pe noul cod, chiar dacă „procesul” s-a judecat pe vechil cod.
avand in vedere ca legiutorul a inteles sa foloseasca conjunctia "si executarilor silite" evident a considerat ca etapa procesuala a executarii silite este distincta procesului civil, asa ca daca avem o hotarare judecatoreasca dupa vechea procedura si o punem in executare azi, intram sub incidenta noului cod de procedura civila in ce priveste executarea.
Executare silita
jidanu1977
Buna ziua,
Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi.
In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a ... (vezi toată discuția)