avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Lege aplicabila
Discuție deschisă în Executare silită

Lege aplicabila

Buna ziua

Pentru o executare silita inceputa in Iunie 2011 (data la care s-a facut cererea de executare la executorul judecatoresc) legea aplicabila actelor juridice emise de executor (prima somatie a fost in Noiembrie 2011) este vechiul cod de procedura civila sau noul cod de procedura civila?

Din cate am inteles pescrierea se conformeaza normelor din vechiul cod civil (Art.201 Legea 71/2011 - "Prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit."), dar, potrivit Art. 5 din aceiasi lege - "Dispozitiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare."

Asadar toate actele emise de executorul judecatoresc din Noiembrie 2011 pana in prezent sunt sub incidenta carei legi?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 17:22, 30 Iunie 2016
Dupa vechiul cod proc.civ.conf. art.25(1) NCPC"Procesele in curs de judecata ,precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi."
Problema este ca nu stiu daca executarea este sau nu sub incidenta vechii legi.
Cererea de executare silita a fost facuta de creditor in data de 20.06.2011. Incuviintarea executarii silite s-a facut de catre instanta in data de 04.08.2011. Executorul a emis debitorului prima somatie in data de 04.10.2011. Am auzit pareri cum ca, pe vechile reglementari, data inceperii executarii era considerata data emiterii primei somatii, ceea ce m-ar trimite sub incidenta noilor prevederi. Dar, potrivit noilor prevederi, data inceperii executarii este considerata data introducerii cererii de executare silita, ceea ce m-ar duce la aplicarea vechilor reglementari...

Asa ca... eu nu mai stiu ce sa inteleg...
Vechiul cod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanþa competentã sã soluþioneze o contestaþie la executare conform noului cod de procedurã civilã clara1801 clara1801 Buna ziua, Am in practica urmatoarea speta: executarea silia a fost inceputa sub imperiul vechiului cod de procedura civila (ianuarie 2013). Toate actele de ... (vezi toată discuția)
Executare silita jidanu1977 jidanu1977 Buna ziua, Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi. In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a ... (vezi toată discuția)
Cand se pune poprire pe contul de salariu? youssef youssef Acum mai bine de 10 ani am facut un credit pe care nu am reusit sa il mai achit pt ca am ramas fara nici un venit pana acum 3 ani(ultima rata platita fiind ... (vezi toată discuția)