avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie concediu medical


Buna ziua,

Sunt contabila la o societate cu 6 angajati si ma ocup printre altele si cu calculul salariilor. In luna mai, una din colegele mele a fost 2 saptamani in concediu medical (din aceste 14 zile calendaristice, 10 zile au fost lucratoare). Pentru zilele de concediu medical, colega mea are dreptul la o indemnizatie suportata partial de firma - partial de bugetul BASS, asa cum reiese din articolul 101/legea 19/2000. Exprimarea legii este neclara pt mine si problema este urmatoarea: cele 7 zile pomenite in lege sunt de fapt calendaristice sau lucratoare (platibile)? Firma suporta 7 zile iar bugetul 3 sau firma 5 zile si bugetul tot 5?
Am intrebat alti colegi economisti + de la casa de pensii si mi-au dat raspunsuri diferite.
Va redau mai jos articolul din lege, cu rugamintea de a ma lamuri.
"ART. 101
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta astfel:
A. de catre angajator, in functie de numarul de angajati avut la data ivirii incapacitatii temporare de munca, astfel:
a) pana la 20 de angajati, din prima zi pana in a 7-a zi de incapacitate temporara de munca;
b) intre 21-100 de angajati, din prima zi pana in a 12-a zi de incapacitate temporara de munca;
c) peste 100 de angajati, din prima zi pana in a 17-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul asigurarilor sociale de stat, incepand cu:
a) prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. III, IV, V si alin. (2);
b) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca sau pensionarii."

Va multumesc anticipat!
Conform art.99 alin.(4) din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale :
"Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice de incapacitate temporara de munca, se platesc zilele lucratoare."
Textul de lege arata clar ca durata de acordare a concediului medical se exprima in zile calendaristice;

pana la urma incapacitatea temporara de munca subzista pentru toata perioada in care cel in cauza se afla in imposibilitate de a munci, perioada ce poate cuprinde in functie de particularitatile fiecarui caz atat zile lucratoare cat si zile nelucratoare.

Mi s-ar parea aberant ca incapacitatea vizata sa fie luata in considerare doar pentru durata zilelor lucratoare cand ea nu este conditionata in nici un caz de caracterul unei zile de a fi lucratoare sau nelucratoare, ci de imprejurarile sui-generis care au generat si care mentin incapacitatea temporara de munca si care se pot ivi atat intr-o zi nelucratoare cat si lucratoare.

Ca atare, in cazul infatisat inclin sa cred ca angajatorul va suporta
plata indemnizatiei de concediu pentru primele 7 zile de incapacitate temporara de munca, insa deoarece in cele 7 zile calendaristice se incadreaza cel putin 2 zile nelucratoare indemnizatia de concediu va fi platita de catre angajator doar pentru cele 5 zile lucratoare din primele 7 zile de incapacitate de munca.

Pentru urmatoarele 7 zile de incapacitate cheltuielile cu plata indemnizatiei de concediu pentru cele 5 zile lucratoare ce se incadreaza in acest interval vor fi suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat.


In concluzie 5 zile sunt platite de angajator, 5 de catre stat.
Tocmai am aflat ca si pe luna iunie voi avea de calculat un concediu medical :( macar pe asta sa fiu sigura ca-l fac bine!
Pentru calculul salariului din luna trecuta m-am inspirat dintr-o carte de contabilitate scrisa de experti contabili si prof universitari si asa am ajuns eu sa platesc 7 zile din partea firmei.
M-am tot gandit si ras-gandit la aceasta problema si mi-a venit in minte urmatoarea situatie:
-de exemplu, pt o firma care are intre 20 si 100 de angajati si trebuie sa suporte indemnizatie 12 zile. Luam in considerare varianta ca cele 12 zile sunt calendaristice, in intervalul acesta firma suportand zilele lucratoare. Pres. ca omul se imbolnaveste fix 12 zile.
Daca omul se imbolnaveste intr-o zi de sambata => se scurg 2 zile libere, apoi 5 zile lucratoare + 2 zile weekend + iar 3 zile lucratoare = 12. In cazul asta firma suporta 8 zile CM
Daca omul se imbolnaveste luni => 5 zile lucratoare + 2 zile weekend + 5 zile lucratoare. Firma suporta 10 zile CM.
Asta inseamna ca suma de plata in loc sa fie serios fundamentata depinde de niste criterii lasate la voia intamplarii (adica in functie de faptul ca angajatul se imbolnaveste in weekend sau nu)! Aceasta sa fi fost intentia legiuitorului?
Solutia legiuitorului mi se pare pe deplin fundamentata.

Indemnizatia de concediu medical se plateste nu dupa niste criterii aleatorii ci dupa criterii legitime reglementate de lege pentru orice plata remuneratorie.
Dimensiunea remuneratiei corespunde numarului de zile lucratoare care au fost implinite de titularul prestatiei.
Ar fi de-a dreptul injust ca plata indemnizatiei de concediu sa acopere si zilele nelucratoare deoarece salariatul in speta noastra chiar daca se afla in incapacitate temporara de munca sau in deplina capacitate de munca nu executa nici o prestatie pe timpul zilei nelucratoare.

Plata zilei lucratoare neonorata de cel aflat in incapacitate temporara de munca concretizata in indemnizatia de concediu medical se achita de catre angajator sau stat pe baza unei PREZUMTII LEGALE DE INDEPLINIRE A ZILEI LUCRATOARE fundamentata in fond pe obligatia constitutionala a statului de a asigura un nivel de trai decent pentru cetatenii sai sau pe caracterul sau de stat social si pe obligatiile angajatorului stipulate in contractul colectiv de munca corespunzatoare drepturilor de asigurare sociala ale salariatilor.

In lipsa acestei prezumtii legale de indeplinire a zilei lucratoare de catre cel incapabil de a muncii consider ca ne-am putea afla pe taramul platii nedatorate.

In concluzie, variatia indemnizatiei in functie de numarul de zile lucratoare ce se incadreaza in perioada de incapacitate temporara de munca mi se pare perfect legitima si fundamentata.

Nu putem admite plata pentru o zi nelucratoare care de altfel nu ar fi realizata nici in ipoteza deplinei capacitati de munca si in egala masura nici in ipoteza absentei capacitatii de munca.

Sper ca argumentatia mea sa fi fost comprehensibila.

juris0203
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediu medical ContSters228970 ContSters228970 -7 zile concediu medical -1 zi cocediu odihna -14 concediu medical Care zile se platesc din fondul unitatii? (vezi toată discuția)
Calcul concedii medicale birotunde birotunde Buna ziua Vreau sa interesez la calculul concediilor medicale cum se procedeaza referitor la primele 5 zile platite din FS? Calculul se face din zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplătit corespunzător adina0423 adina0423 Buna tuturor. Am fost internată în spital cu copiii acum ceva timp și deși am avut 12 zile de concediu medical , am fost plătită doar pentru 10( au fost ... (vezi toată discuția)