avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Statut si legi aplicabile consilierilor juridici ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Statut si legi aplicabile consilierilor juridici functionari publici

Buna ziua! Ma poate lamuri cineva care statute si legi sunt pana la urma aplicabile consilierilor juridici cu statut de functionar public ?? In legea 514 scrie ca ar trebuie sa aiba statut doar de functionar... asta insemnand sa se ignore statutul consilierilor juridici inscrisi in Colegiu ?? Iar apoi fata de aceasta profesiune par a se aplica doua legi diferite... una cea a statutului functionarilor publici 188/1999 si cea a consilierilor juridici 514/2003. Deci practice cel putin la inceput ... consilierul juridic trebuie sa urmeze un stagiu dublu de 1 an ca si functionar public si in acealasi timp cel de 2 ani de consilier juridic fiind si obligat conform 514/2003 la inscrierea in Colegiul consilierilor juridici... E corect sau ma insel??
Daca are statut de functionar public, atunci ii sunt incidente si prevederile Legii nr.188/1999.

Legea nr.514/2003 nu obliga niciun consilier juridic sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici.
Ca sa devina consilier juridic definitiv ii trebuie un stagiu de 2 ani .

Funcţiile publice de execuţie sunt structurate pe grade profesionale, astfel:
a) superior, ca nivel maxim;
b) principal;
c) asistent;
d) debutant.

Pot fi numiţi funcţionari publici definitivi:
a) funcţionarii publici debutanţi care au efectuat perioada de stagiu prevăzută de lege şi au obţinut rezultat corespunzător la evaluare;
b) persoanele care intră în corpul funcţionarilor publici prin concurs şi care au vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice de minimum 12 luni, 8 luni şi, respectiv, 6 luni, în funcţie de nivelul studiilor absolvite.
Acestea le cam stiam si eu dar cum ramane cu cele 2 statute?
Persoanei care este numită în funcția publică de consilier juridic i se aplică prioritar dispozițiile din Legea nr. 188/1999. Vedeți art. 6 din Legea nr. 514/2003. Consilierul juridic debutant devine consilier juridic definitiv după 6 luni de la angajare.
6 luni? Unde scria asta? In legea 514 sunt precizati 2 ani... Iar ca functionar public clasa 1 am inteles ca acesti consilieri juridici functionari devin definitivi dupa 1 an...
Scuze, perioada de stagiu a consilierului juridic debutant este de 12 luni. O găsiți în H.G. nr. 611/2003 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcționarilor publici.

Alte discuții în legătură

Perioada stagiu consilier juridic debutant. LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Un consilier juridic debutant (functionar public) angajat la o institutie publica trebuie sa faca un stagiu de 1 an conform Legii 188/1999 ... (vezi toată discuția)
Legi aplicabile consilierilor si inspectorilor clasa 1 Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi puteti spune daca exista vreo lege asemanatoare cu legea 514/2003 a consililerilor juridici care sa se aplice functionarilor publici numiti ... (vezi toată discuția)
Consilierul juridic numit in functie TheSorin30 TheSorin30 \"Consilierul juridic numit în functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia\" Sintagma statutul func'ionarului se refera la ... (vezi toată discuția)