As vrea sa va intreb care este prima instanta la care trebuie sa inaintez o cerere in cazul existentei unui conflict de munca de drept? De asemenea, vrea sa va intreb ce inseamna judecarea fondului?
Art. 269. [instanta competenta]
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit legii.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
(3) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
Daca legea spune ca e conflict de drept acel conflict care este legat de:
a. incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca
b. conflictele in legatura cu executarea contractelor colective de munca
c. conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pt acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca
d. conflictele in legatura cu constatarea nulitatii contractelor individuale sau colective de munca a unor clauze ale acestora
e. conflictele in legatura cu constatarea incetarii aplicarii contractelor colective de munca
Care sunt legile care ne spun carei instante sa ne adresam in fiecare caz enumerat la literele de mai sus?
Codul Muncii nu spune nimic de nicio instanta (nu denumeste clar instanta competenta).
Legea 168/1999 completata in 2003 spune ca trebuie sa ne adresam Tribunalului si Curtii de Apel in cazul conflictelor de interese, dar nu specifica mare lucru despre care ar trebui sa fie instanta de fond careia sa ne adresam in cazul conflictelor de drept.
Mai mult, in situatiile expuse la punctele (a-e) de mai sus ne putem adresa in vreunul dintre cazuri Judecatoriei sau mergem direct la Tribunal?
Legea nr.168/1999 a fost abrogata de Legea nr.62/2011.
Litigiile de munca se judeca in prima instanta de catre Tribunale si nu de catre Judecatorie.
1. Art. 269 .C.mun.
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit legii.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
...
2. art.210 din Legea nr.62/2011
Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.
Unde depun actiunea ?
chitoiu
Servus tuturor. Carei instante ma adresez pentru a chema in judecata firma la care am lucrat , la cea unde domiciliez eu ,sau la cea de resedinta al paratei , ... (vezi toată discuția)
Cum actionez ?
chitoiu
Servus tuturor. Iata situatia : ...am actionat in judecata societatea la care am lucrat si fiind in prima ,,faza\\" am primit intampinare pe cale de exceptie. ... (vezi toată discuția)