avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Somatie primarie pe HG 525/1996
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Somatie primarie pe HG 525/1996

Buna ziua,
Este vorba de o cale de acces facute prin parcelarea pe o latura sa unui teren, pe care s-au construit case de locuit. Lungimea caii de acces:130 metri, latimea 4,2 conform actelor de dezlipire semnate si stampilate chiar de primaria C.

In urma sesizarii vecinului mutat in capatul caii de acces, un vecin procesoman, precum ca acea cale de acces ar trebui sa aiba latimea de 7m parte carosbila, primaria comunei C. ne-a somat in 2011, pe toti ceilalti 4 proprietari de pe calea de acces, sa mutam gardurile si sa lasam 7 metri latimea caii de acces, nu 4,2 cat sunt in realitate acum, conform actelor.

Avand in vedere faptul ca HG 25/1996 prevede latimea de 7 metri doar in cazul parcelarii pe ambele laturi ale caii de acces, nu inteleg somatia primariei, nu inteleg pentru ce ne amendeaza, avand in vedere faptul ca, pe tot teritoriul comunei C. de langa Iasi, exista doar cateva strazi in cadrul unei zone cu blocuri contruite pe vremea lui Ceausescu. In cazul celorlalte 95% din drumurile comunei C, cat chiar si in fata primariei, nu exista drum cu latimea de 7m parte carosabila. Nici pe drumul Iasi-Bucuresti ce trece prin comuna nu exista aceata latime.
Nu stiu cum sa contest aceasta somatie, avand in vedere ca vecinul procesoman, un vestit fost avocat da afara din Baroul pentru cazuri de inselaciune si fals, ne-a dat in judecata si solicita daune morale pentru faptul ca nu se respecta latimea drumului..
Cum se contesta o somatie la primarie? Este tarziu acum, avan in vedere data somatiei 2011? Prin ce document/contestatie ma pot adresa prefecturii Iasi pentru o verificare a departamentului juridic din cadrul comunei C.?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danionofrei , utilizator 07:30, 5 Iunie 2014
HOTARAREA GUVERNULUI Nr. 525/1996*) din 27 iunie 1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism
Publicata in MOf. Nr. 856 din 27.11.2002
4.11. – Constructii de locuinte
4.11.1. - Pentru locuinte unifamiliale cu acces si lot propriu se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari;
* acces carosabil pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* alei (semi)carosabile in interiorul zonelor parcelate, cu o lungime de maximum 25 m vor avea o latime de minimum 3,5 m, iar pentru cele cu lungimi mai mari de 25 m vor fi prevazute supralargiri de depasire si suprafete pentru manevre de intoarcere;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locala (fundaturi):
* cele cu o lungime de 30 m - o singura banda de 3,5 m latime;
* cele cu o lungime de maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura si supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.
4.11.2. - Pentru locuinte semicolective cu acces propriu si lot folosit in comun se vor asigura:
* accese carosabile pentru locatari;
* accese de serviciu pentru colectarea deseurilor menajere si pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor;
* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locala (fundaturi):
* cele cu o lungime de maximum 30 m - o singura banda de 3,5 m latime;
* cele cu o lungime de 30 m pana la maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura; supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat.

Depinde deci de caractereisticile microzonei si ale constructiilor.
Solicitati Primariei sa va comunice datele necesare pentru a va lamuri cu privire textul la care va puteti referii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea o stiam deja. Puteam si eu sa dau copy+paste.
Dar nu vedeti padurea din cauza copacilor, fiind, probabil, prea ocupati cu prea multe probleme pe care doriti sa le rezolvati.
Extrag din lege pentru a va sublinia ideea:
"* in cazul unei parcelari pe doua randuri, accesele la parcelele din spate se vor realiza prin alei de deservire locala (fundaturi):
* cele cu o lungime de 30 m - o singura banda de 3,5 m latime;
* cele cu o lungime de maximum 100 m - minimum 2 benzi (total 7 m), cu trotuar cel putin pe o latura si supralargiri pentru manevre de intoarcere la capat."

Aici este vorba de o parcelare doar pe un rand, adica pe o singura parte.
Gresesc eu cu ceva sau legea e facuta sa nu se inteleaga om cu om?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute + limit min deschidere constructie MTIC MTIC Care este limita minima pentru un drum de servitute? Care este suprafata minima pentru consyructioa unei case in mediu rurar? Care este dechidrere minima la ... (vezi toată discuția)
Latimea minima a unui drum de acces in interiorul curtii - partaj flori9 flori9 Exista vreo lege care sa spuna exact care este latimea minima a unui drum de acces in interiorul curtii, la un partaj ce urmeaza sa se faca? (vezi toată discuția)
Distanta legala pt. drum de servitute: 4m sau 7m? gabi-mirela gabi-mirela In anul 2007 am achizitionat un teren in Domnesti-Ilfov care beneficiaza de un drum de servitute cu latimea de 4m si lungimea de 60m. In anul 2010 am vrut ... (vezi toată discuția)