avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua!
Spuneti-mi ,va rog, in situatia in care sotul indeplineste conditiile pentru acordare CCC, insa nu vrea sa-si ia CCC, sotia nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, sta acasa si are grija de bebelus, sotul se duce in continuare la serviciu poate solicita direct stimulent?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:47, 2 Iunie 2014
1. Tatal copilului p[oate benficia direct de stimulentul de insertie de 500 lei lunar, fara sa mai intre in CCC.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. Daca mama nu a indeplinit conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate solicita stimulentul de insertie incepand cu data nasterii copilului.

4. Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie o procurati de la Primarie unde veti si depune apoi aceste acte.
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Daca s-a nascut copilul in octombrie 2013 si tatal nu a stiut de modificarea legii, poate solicita acum stimulent? Banii din urma s-au pierdut? Va primi stimulent de la data depunerii cererii?
1. - Stimulentul de insertie exista si a data nasterii copilului.
- Daca ne intrebati de atunci va spuneam noi ca aveti dreptul.

2. Poate solicita si acum stimulentul de insertie dar il va primi de la data solicitarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie dan123456 dan123456 daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei? (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata econo econo Daca mama nu lucreaza, nu realizeaza venituri, tata poate sa-si ia ccc. Daca tata vrea sa lucreze in continuare primeste vreo indemnizatie? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)