avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bani tinuti ca si garantie intr-un depozit

Buna seara,

Pana in data de 30 aprilie am lucrat intr-un depozit de materiale inox. Apoi mi am dat demisia. Timp de 2 ani cat am lucrat, mi s au retinut din salar in fiecare luna cate 50 de lei. Am semnat ca sunt de acord ca sa mi se retina acesti bani. In urma incetarii contractului de munca, teoretic, acesti bani ar trbui sa-mi fie inapoiati. Intrebarea (intrebarile) mele: Exista un termen legal in care se poate restitui aceasta suma. Directorul economic mi-a spus ca, conform legii, banii retinuti vor fi acordati dupa efectuarea inventarului. Tinand cont ca la firma, inventarul se face la sfarsitul anului, se poate face ceva pentru a obtine acei bani mai repede? Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 4 Iunie 2014
DA, se poate face reclamatie la ITM sau in instanta !!
1. Legea nr.22/1969
Art. 16. - Garanţia în numerar şi dobanda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cand paguba a fost acoperită în întregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.
În cazul transferării gestionarului într-o altă funcţie pentru care de asemenea se cere garanţie, carnetul de consemnare în care au fost înscrise sumele depuse drept garanţie va fi trecut la noul loc de muncă, procedandu-se, atunci cînd este cazul, potrivit articolului 20.
Cand gestionarul a cauzat o pagubă în gestiune la locul său de muncă şi aceasta nu se acoperă integral în termen de o lună de la obţinerea titlului executoriu definitiv, agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice se vor despăgubi din garanţia în numerar constituită în favoarea sa.
În situaţia în care sumele depuse drept garanţie au fost ridicate, în întregime sau în parte, de agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice pentru a se despăgubi, gestionarul este obligat să reîntregească garanţia în numerar în rate lunare de 1/3 din salariul tarifar sau din caştigul mediu lunar, dispoziţiile articolului 13 aplicandu-se în mod corespunzător.
....

2. Asadar, potrivit art. 16 din Legea nr. 22/1969, garanţia reţinută poate fi ridicată încetarea contractului de muncă, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă, obligaţia restituirii revenind angajatorului.

3. Obligaţia contractuală a angajatorului de a restitui angajatului suma reţinută cu titlu de garanţie la încetarea raportului juridic de muncă poate face obiectul unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie lucicluj lucicluj Buna seara, Lucrez la un depozit de inox, ca stivuitorist (in contract scrie manipulant marfa). Am decis sa-mi dau demisia. Patronul firmei nu a fost de ... (vezi toată discuția)
Pensionar caz de boala M-A-N M-A-N O persoana pensionata urgent pe caz de boala si careia nu i s-a cerut predarea inventarului, i se mai poate solicita dupa cativa ani predarea inventarului? Dar ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. ... Diana1997. Diana1997. Bună ziua, Soțul meu lucrează că și gestionar la o firmă. La momentul angajării i s-a reținut o garanție de aproximativ 3000 Ron, acum 3 ani. ... (vezi toată discuția)