avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu

Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, primaria depune in copie proiectul tehnic care a stat la baza emiterii autorizatiei si constatam pe aceasta copie a proiectului, neconcordante grave de cote. In iunie 2012, pierdem acest proces, in ciuda pv de inspectie ale ITC, in care scrie negru pe alb ca atat certificatul de urbanism cat si autorizatia de construire au fost emise cu incalcarea legii nr, art, alin. In august 2012, schimbandu-se arhitectul sef al orasului, noul arhitect sef constata ca in proiectul existent la primarie sunt falsuri grosolane, adica sunt cote acoperite cu corector alb peste care s-a scris cu pix negru; nu exista semnatura si stampila proiectantei pe aceste "modificari". Falsurile au fost facute cu scopul de a demonstra ca proiectul respecta conditiile impuse de certificatul de urbanism si in consecinta, autorizatia a fost emisa legal.
In decembrie 2012 depunem o plangere penala in care aratam, cu mai multe probe, ca aceste falsuri nu s-au putut produce decat in martie 2008, inainte ca primaria sa depuna proiectul in instanta; aceste falsuri au fost facute tocmai pentru a demostra ca proiectul respecta conditiile din certificatul de urbanism si in consecinta autorizatie emisa este legala. Tot in acesta plangere penala reclamam si ca procesul verbal de receptie a lucrarilor a fost semnat nelegal, pentru ca, asa cum am constatat in februarie 2012, in urma unui raport de expertiza tehnica judiciara in care s-au facut masuratori, cotele blocului sunt cu 25% mai mare decat proiectul autorizat. Deci noi reclamantii am aflat abia in 2012 de falsificarea proiectului, de uz de fals si abuz in serviciu, fals si abuz de care insa beneficiarul autorizatiei de construire s-a folosit sa intabuleze blocul, sa vanda apartamente si sa castige procesul.
Noi reclamantii am dat declaratii in dosarul de cercetare penala, am depus o serie de probe, iar in mai 2014 am consultat dosarul si am constatat ca doar unul dintre cei invinuiti de fals, uz de fals si abuz in serviciu a dat o declaratie, in octombrie 2013, declaratie in care, pe o pagina, scrie ca va da alta data o declaratie! Astazi, dupa cca un an si jumatate, ni s-a spus ca faptele reclamate de noi s-au prescris si ca de fapt, erau prescrise inca de cand am depus plangerea penala!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns privind termenul de prescriere a faptelor, avand in vedere ca:
- noi am aflat de falsurile facute in proiect abia in august 2012 si ca primaria si beneficiarul s-au folosit in instanta, pana in iunie 2012, de acest proiect falsificat;
- noi am aflat de faptul ca pv de receptie la terminarea lucrarilor blocului a fost semnat fara obiectiuni (desi cotele constructiei nu corespund cu proiectul), abia in februarie 2012.

Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2014
Rmilitaru, utilizator
Cel mai recent răspuns: misu11 , utilizator 15:47, 9 Iulie 2017
Potrivit art. 122 alin. 1 lit. d Cod penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică este de 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani.nnnin cazul infractiunilor de fals , uz de fals , pedeapsa e de 3 ani - deci se aplica acest termen de presc
Va multumesc pentru raspunsul prompt. Daca insa cel invinuit de fals este insa un functionar al primariei, iar primaria s-a folosit de acest fals in tot procesul in care noi am contestat legalitatea autorizatiei de construire si s-a folosit pana in iunie 2012 cand s-a dat decizia Curtii de Apel, exista oare un articol din lege care prevede ca termenul de prescriere curge de la ultima data cand invinuitii s-au folosit de fals? In tot procesul desfasurat intre anii 2007-2012, primaria si beneficiarul s-au bazat pe un proiect falsificat, iar noi am fost informati de acesta falsificare abia in august 2012, dupa ce s-a terminat procesul. Din pacate ni s-a respins si recursul in revizuire, instanta a considerat ca descoperirea falsului nu este o proba noua, de aceea plangerea penala este pentru noi importanta si depindem de acest termen de prescriere, care nu stim de la ce data curge, de la data savarsirii falsului sau de la data la care invinutii nu s-au mai folosit de fals.

Am gasit, in Noul Cod penal urmatoarele:
"Art. 154 (1) - Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
...................................
(2) - Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act."

Conform acestui aliniat, eu interpretez ca termenul ar curge din iunie 2012, adica la data depunerii plangerii penale (nov. 2012) falsul in proiect si uzul de fals nu erau prescrise, dar nu sunt de specialitate, sunt inginer....
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2014
Rmilitaru, utilizator
Nu era prescris uzul de fals la momentul depunerii plangeri penale , in mod sigur si la fel se poate spune si despre abuz in serviciu. Nu are relelvanta daca persoana fizica sau juridica, careia i-a fost prezentat înscrisul, l-a analizat, examinat sau s-a pronuntat asupra valabilitatii sale ori i-a dat eficienta juridica în raport cu continutul sau aparent.Infractiunea de uz de fals fiind o infractiune instantanee, termenul de prescriptie a raspunderii penale curge din momentul folosirii actului falsificat, acesta fiind momentul consumarii infractiunii...Odata temele facute , adreseaza-te unui avocat bun ,dupa parerea mea infractiunea nu este prescrisa inca. În masura în care actiunea de folosire a înscrisului falsificat se repeta, va exista o infractiune continuată sau un concurs real de infractiuni,de la data ultimei folosiri a inscrisului considerat fals se incepe prescriptia raspunderii penale.
Art. 36 Noul Cod Penal reglementeaza :
Pedeapsa pentru infracţiunea continuată şi infracţiunea complexă
(1) Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, al cărei maxim se poate majora cu cel mult 3 ani în cazul pedepsei închisorii, respectivcu cel mult o treime în cazul pedepsei amenzii.Actul falsificat daca a fost folosit in instanta in mod repetat ,chiar la diferite intervale de timp ,inseamna fals si uz de fals in forma continuata, cred ca prescrierea datei uzului de fals incepe de la data ultimei folosiri a actului incriminat.Din cate se pare este vorba de abuz in serviciu in forma grava ,pedeapsa de la 3-15 ani.Art. 297 Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Art. 132
Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă functionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.
Legea 78 /2000 actualizată prin Legea 521/2004 - privind modificarea şi completarea Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie din 24 noiembrie 2004, Monitorul Oficial 1123/2004;

Adresează-te UNUI AVOCAT,URGENT CA SE PRESCRIE!
Ultima modificare: Duminică, 9 Iulie 2017
misu11, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca idee, infracţiunea continuată are un moment al consumării ( se consumă instantaneu, la data folosirii înscrisului falsificat ), şi are un moment al epuizării- data ultimei acţiuni sau inacţiuni , săvârşite în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale
Deci dacă făptuitorul, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, foloseşte înscrisul falsificat la diferite intervale de timp, în vederea producerii unei consecinţe juridice, infracţiunea de uz de fals se comite în formă continuată, caz în care se epuizezază la data ultimului act de executare.De la acest moment începe să curgă şi termenul de prescripţie a răspunderii penale.Din acest punct de vedere , al prescripţiei, mă întreb dacă într-adevăr putem vorbi despre o faptă prescrisă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriptie Gby_12 Gby_12 Buna ziua ! Care este termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fals sub semnatura privata facut in 2006 si folosit si intr-un proces in acel ... (vezi toată discuția)
Inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata dumutaadrianred dumutaadrianred Buna ziua.in cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in 2008, care a ajuns pe rolul instantei in anul 2013, putem vorbi despre prescriptie? Aceeasi ... (vezi toată discuția)
Prescriptie luca_dinu2001 luca_dinu2001 Buna ziua, Imi puteti spune dupa noul cod penal care este perioada de prescriptie la complicitate la inselaciune in forma continua si fals in inscrisuri sub ... (vezi toată discuția)