avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Deductibilitatea unor sume achitate cu titlu de avans ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Deductibilitatea unor sume achitate cu titlu de avans in baza unui antecontract de vanzare

Bună ziua! Vă supun atenției următoarea speță:
O societate (S.R.L.) are încheiat un contract de leasing pentru un autoturism. Au mai rămas de achitat 12 rate până la sfârșitul leasing-ului. Societatea, pentru a mai reduce din cheltuieli hotărăște să dea mașina în folosința unei persoane fizice (fără cesiune de contract, în baza relațiilor foarte strânse existente între administratorul firmei și persoana fizică). Bineînțeles, persoana fizică preia obligațiile derivând din contractul de leasing, respectiv plata ratelor care au mai rămas de achitat, polița CASCO, reparații și întreținere autoturism, etc. La rândul său, persoana fizică obține venituri ca PFA din activități independente (PFA neînregistrat la Registrul Comerțului). Înțelegerea părților este aceea ca la sfârșitul leasing-ului persoana fizică să înmatriculeze mașina direct pe numele acesteia (după plata valorii reziduale, autoturismul intră în proprietatea S.R.L.-ului care o revinde imediat către persoana fizică. În acest scop, a intervenit un antecontract de vânzare între S.R.L. și persoana fizică în care se stipulează că toate sumele achitate de persoana fizică până la plata valorii reziduale reprezintă avans din prețul vânzării. Valoarea reziduală reprezintă rest de preț. Având în vedere că persoana fizică nu folosește autoturismul exclusiv în scopul desfășurării activității profesionale, întrebarea ar fi cum își poate deduce cheltuielile efectuate cu achiziția mașinii (respectiv ratele de leasing pe care le plătește practic în numele S.R.L.- ului), bonurile de benzină, cheltuielile cu reparații/întreținere. Mă refer aici la deductibilitatea limitată de 50% (art. 21 alin. 4 lit. t) Cod Fiscal). Problema pe care o sesizez eu este aceea că la rândul său, S.R.L. - ul își deduce cheltuielile reprezentând rate de leasing. Din punct de vedere contabil, se poate ca S.R.L. - ul să refactureze sumele achitate de persoana fizică și apoi această persoană fizică să își deducă acele cheltuieli în baza facturilor emise de S.R.L.? Facturile emise de S.R.L. să reprezinte avans din prețul vânzării, conform antecontractului încheiat. Este legală această soluție?. Dacă este, atunci aceeași problemă se pune în cazul valorii reziduale. Persoana fizică achită valoarea reziduală în numele S.R.L.- ului, acesta o refacturează către persoana fizică pentru ca apoi această persoană fizică să își înregistreze în contabilitate ca cheltuială deductibilă plata valorii reziduale? Bineînțeles, la sfârșit, S.R.L.-ul va storna toate facturile emise cu titlu de avans și va emite o factură finală pentru toată suma care reprezintă practic prețul vânzării autoturismului.
Cel mai recent răspuns: victor_dutu , utilizator 12:32, 6 Iunie 2014
Da, este legal toit ce ati scris.
srl factureaza , deduce cheltuiala.
pfa deduce cheltuiala, plateste direct in contul leasingului.
Cu proportiile scrise de dvs.
Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva leasing si cheltuieli aferente rallia rallia Buna seara, rog luminati-ma,ca tare mi se par incurcate caile iadului!!!!..:Onu sunt de specialitate ,economic vorbind.. CAZ: Un srl cu 2 asociati, fara ... (vezi toată discuția)
Deducerea de tva la achizitii autovehicule pe firma cristof78 cristof78 salutare doresc sa-mi achizitionez un autovehicul pe firma dar am inteles ca nu se mai poate deduce tva-ul. din ce am inteles mai sunt niste portite prin ... (vezi toată discuția)
Tva deductibil contracte de leasing bbn_1982 bbn_1982 Buna. Am cumparat o masina in leasing inainte de 01.05.2009. Pot sa deduc tva-al aferent, sau numai firma de leasing il poate deduce? (vezi toată discuția)