avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

buna ziua as vrea sa stiu cum se calculeaza pensia alimentara in cazul meu..sotul are din prima casatorie 2 copii inca minori si noi mai avem impreuna 2 copii mici, e unic intretinator de familie ,stam in chirie si ii ajutam pe ceilalti copii cat de mult se poate cand au nevoie de ceva. intrebarea mea este cat trebuie sa primeasca legal pensie alimentra fosta sotie... si daca divortam si noi cat ar trebui sa primi fiecare de exemplu din 2500lei salar multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:19, 5 Iunie 2014
drepturile copiilor sunt egale indiferent ca provin din casatorii diferite.
cota este de 1/2 din venit pentru situatia in care are in intretinere 3 sau mai multi copii, cota care se imparte in mod egal la nr. de copii.
de asemenea aceasta cota nu trebuie sa depaseasca 1/2 din venitul net lunar impreuna cu alte obligatii de intretinere datorate altor persoane.
Pensie primesc copiii, nu sotiile daca se pot intretine singure. Copiilor li se cuvine impreuna 1/2 din venitul net, asadar primii pot primi impreuna 625 lei si ai dvs la fel, impreuna 625, asta ar fi maximul posibil, instanta putand stabili si mai putin.
aceasta cota nu trebuie sa depaseasca 1/2 din venitul net lunar impreuna cu alte obligatii de intretinere datorate altor persoane.... cum adica cu alte obligatii ....aadica chirie cheltuieli,sau este vorba de rate lunare la banci si inca ceva daca a avut ore suplimentare in fiecare luna din cele 6 luni pt care se cere adeverinta...se imparte cu tot cu orele suplimentare ...
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.

Se refera mai mult la alte obligatii de intretinere fata de alte persoane- parinti, sotie ca ex.
Art. 527
Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Insa sigur ca se va avea in vedere ca parintele sa nu isi puna in pericol existenta sa, prin plata in cuantum maxim al intretinerii pt copii sa nu isi mai poata plati chiria si sa ajunga pe strazi sau sa plateasca chiria, pensiile si sa ramana fara bani de mancare.
Si din aceste motive, cuantumul e de pana la , nu e batut in cuie 1/4 pt un copil si jumatate pt 3 sau mai multi copii.


Art. 530
(1) Obligatia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obligatia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
Deci se poate stabili si in natura, poate va e mai usor asa.
Orele suplimentare nu au caracter de continuitate, nu se iau in considerare mai ales daca se va stabili o suma fixa si nu procent din venitul net lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentară Valentina100483 Valentina100483 Buna ziua..Soțul meu a fost dat în judecată pt pensia alimentară dar i sa luat si din bonusuri si prime,din cate stiu nu se poate lua din bonusuri si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lemih lemih Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara catalinmariusmarin catalinmariusmarin In hotararea definitiva platesc 25% din venitul net realizat pensie alimentara. In acest venit intra si ore noapte/ore suplimentare/sporuri/prime. Doresc sa ... (vezi toată discuția)