avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mai prevede Noul cod de Procedura Penala obligatia ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mai prevede Noul cod de Procedura Penala obligatia instiintarii persoanei vatamate despre inceperea urmaririi penale?

In vechiul Cod de procedura Penala (1968), la art. 228 se prevedea:
"(6) In cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare. Dispozitiile art. 245 alin. 1 lit. c1) se aplica in mod corespunzator."
Codul de Procedura Penala - 2014, la Art. 305 - Inceperea urmaririi penale, se pare ca nu prevede obligatia organelor de cercetare penala de a face aceasta comunicare.
Tot ce am gasit in acest sens este stipulat la Art 81, alin (1), lit.d) si e) - Drepturile persoanei vatamate, precum si la art. 85, alin. (1) si (2) - Drepturile partii civile.
Va rog, daca imi poate spune cineva, cum reglementeaza NCPP modul in care partea civila/vatamata poate afla despre momentul - respectiv data inceperii urmaririi penale?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctm , utilizator 18:59, 6 Iunie 2014
Se aduce la cunostiinta in mod obligatoriu.
Se comunica doar rezolutia de NUP pentru a va putea exercita dreptul de a depune plangere la procurorul ierarhic superior, nu se comunica cand se incepea urmarirea penala.
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
As aprecia foarte mult daca ati putea preciza si articolul care sustine opinia dumneavoastra intrucat, fiind parte civila intr-un proces penal, intentionez sa solicit organelor de cercetare penala o copie dupa ordonanta de incepere a urmaririi penale si nu stiu in temeiul carei prevederi a NCPP sa o fac!...
Este corect sa-mi intemeiez cererea pe Art 81, alin (1), lit.d) si e), respectiv art. 85, alin. (1) si (2), pe care le-am precizat in postarea de mai sus?
Cat despre urmarirea penala - ca faza procesuala, aceasta stiu sigur ca a inceput, deoarece intr-o cauza civila, in care sunt reclamant, instanta a procedat la suspendarea facultativa a judecatii, aplicand Art. 413, alin (1), pct. 2) din Noul Cod de Procedura Civila.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2014
ctm, utilizator
Nu cred ca o sa primiti copie dupa ordonanta de inceperea urmaririi penale, o sa va comunice doar stadiul cercetarilor. Dvs incercati cu o cerere dar cred ca o sa vi se respinga, pana nu se pune in miscare actiunea penala nu vad sa obtineti copii din dosar.
ART. 94
Consultarea dosarului
#M2
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
#B
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
#B
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
#M2
(8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.
#B
Va multumesc, din nou pentru raspuns!
Cred, totusi ca respingerea unei cereri privind eliberarea unei copii de pe ordonanta de punere in miscare a urmarii penale ar fi o incalcare a dreptului de acces la justitie! Spun asta pentru ca, asa cum am postat mai sus, instanta a procedat la suspendarea facultativa a judecatii, in procesul civil in care sunt reclamant, aplicand Art. 413, alin (1), pct. 2) din Noul Cod de Procedura Civila, incheierea fiind cu drept de recurs pe toata durata suspendarii.
Tocmai dreptul de recurs vreau sa mi-l intemeiez pe baza unei copii de pe ordonanta sus-amintita care, daca nu a fost emisa la data pronuntarii incheierii de suspendare (n-am de unde sa stiu, decat obtinand o copie), ar face ca acea incheiere sa fie lelegala si, pe cale de consecinta ar putea fi atacata cu recurs.
Art 94 NCPP, invocat de dumneavoastra se refera la asistenta juridica a persoanelor vatamate/partii civile - cu deosebire la avocat; eu nu sunt reprezentat in procesul civil, prin urmare inteleg sa ma folosesc de drepturile conferite de Art. 81 si 85 NCPP, in calitate de parte civila.

Alte discuții în legătură

Restrictionare studiu dosar raluca.raluca20 raluca.raluca20 Buna ziua, Am formulat o cerere catre Parchet pt a-mi oferi oportunitatea de a studia un dosar de urmarire penala. Precizez ca nu s-a pus in miscare actiunea ... (vezi toată discuția)
Xerocopii dosar penal in up. e posibil? Juilk Juilk Pot cere copiii dupa un dosar penal aflat in faza de UP? Eu fiind parte vatamata? sau am doar dreptul de-a studia dosarul? (vezi toată discuția)
Dosar penal MIctheo MIctheo 1. In ce condtii nu se acorda daune morale pentru vatamare corporala? 2. Care sunt termenele legale de raspuns solutionare a unei urmarire penale ajuns la ... (vezi toată discuția)