Art.94 C.proc.pen. - Consultarea dosarului
(1) Avocatul are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv. (2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului. (3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de urmărire penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului de către suspect, inculpat sau avocat, pe o perioadă de cel mult 15 zile, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale.
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
De principiu da si anume: Art 94 din Noul Cod de Procedura Penala dispune- (1)-Avocatul partilor si alsubiectilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul dosarului penal.Acest drept nu poate fi exercitat sau restrins in mod abuziv. (2)-Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia,dreptul de a nota date sau informatii din dosar,precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului. (2)- In cursul urmaririi penale ,procurorul stabileste data si durata consultarii intr-un tarmen convenabil.Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala.
Cu certitudine ca puteti deoarece articolele deja enuntate se coroboreaza cu dispoz. art . 81(DREPTURILE PERSOANEI VATAMATE) tot din noul cod de procedura in care se arata ca: litera-d - dreptul de a fii informata intr-un termen rezonabil cu privire la stadiul urmaririi penale..... si litera e- dreptul de a consulta dosarul,in conditiile legii. Si sa nu uitam ca drepturile avocatului unui subiect procesual principal cum ar fi persoana vatamata deriva din drepturile pe care acesta le are de fapt.