Buna ziua,
Dosarul de cercetare penala,este public ? Ma refer sa fie inainte de a ajunge pe rolul instantei.
Cum anume se poate "studia" acest dosar,direct la sediul Parchetului sau al Politiei ?
Va multumesc.
Vezi Art. 94 din Noul Cod de Procedura Penala, si atentie pentru toata lumea : atat pentru avocat cat si pentru organele de urmarire penala Art 94 alin. 5 N.C.P.P. : Avocatul nu mai poate reda probatoriu clientului sau, el vede probatoriu si gandeste ce probe sa aduca in aparare si evident ce probe sa ceara clientului sa aduca vis-a-vis de probatoriu vazut la dosar. Exista si riscul raspunderii avocatului pentru desconspirarea catre client a probatoriului de la dosar in anumite faze procesuale! Sensul articolului de lege este ca pentru o aparare eficienta, avocatul trebuie 1) sa cunoasca acuzatia - incadrarea in drept a faptei clientului; 2)probatoriu pentru o corecta justitie si evident pentru inlaturarea posibilelor abuzuri; 3) sa nu redea probatoriu existent impotriva clientului sau, ci sa gandeasca si sa produca probe reale si nemincinoase in apararea clientului - inca odata fara desconspirarea probelor.
Dar in situatia in care "clientul" nu are avocat ?
Sau,in speta,partea vatamata vrea sa vada dosarul de cercetare penala. Ce poate face in acest sens ?
Va multumesc.
ART. 94
Consultarea dosarului
#M2
(1) Avocatul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrâns în mod abuziv.
#B
(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informaţii din dosar, precum şi de a obţine fotocopii pe cheltuiala clientului.
#M2
(3) În cursul urmăririi penale, procurorul stabileşte data şi durata consultării într-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penală.
(4) În cursul urmăririi penale, procurorul poate restricţiona motivat consultarea dosarului, dacă prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfăşurări a urmăririi penale. După punerea în mişcare a acţiunii penale, restricţionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.
#B
(5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea sau secretul datelor şi actelor de care a luat cunoştinţă cu ocazia consultării dosarului.
(6) În toate cazurile, avocatului nu îi poate fi restricţionat dreptul de a consulta declaraţiile părţii sau ale subiectului procesual principal pe care îl asistă ori îl reprezintă.
(7) În vederea pregătirii apărării, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunoştinţă de întreg materialul dosarului de urmărire penală în procedurile desfăşurate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participă.
#M2 (8) Dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părţilor şi al subiecţilor procesuali principali de a consulta dosarul.
#B