avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot vinde un teren fara succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot vinde un teren fara succesiune?

Buna ziua,

am mostenit de la antecesorul meu 50% dintr-un teren. Cealalta mostenitoare timp de 5 ani, a refuzat sa facem succesiunea desi a acceptat testamentul si a acceptat succesiunea in aceste cote ale altor bunuri ramase mostenire.

Inaintea mortii antecesorului nostru l-a dat pe acesta in judecata pretinzand ca terenul mostenit de acesta este mai valoros decat cel mostenit de sora sa (restituirea facandu-se pentru ambii frati in suprafete egale de cate 25 ha). Dupa moartea antecesorului procesul a contonuat cu mine ca mostenitoare si dansa ca reclamanta dar...prin testament este la randul ei mostenitoare. Instanta I-a arata ca nu se poate situa in ambele posturi de reclamant si parat prin mostenire si a cerut precizari in mai multe termene. Nu le-a oferit si procesul s-a suspendat in 2011. An de an in apropierea termenului de perimare introduce o hartie in dosar prin care cere ca dosarul sa nu se perime si astfel eu nu pot face succesiunea.

Am gasit un cumparator pentru cota mea de 50% din teren dar trebuie cand fac publicitatea sa declar daca am cunostinta de existenta unui litigiu referitor la teren. Pe 25 mai 2014 s-a implinit termenul de un an de suspendare. Pe portalul instantelor dosarul este inca in suspendare, nu apare vreo noua actualizare. Eu astazi....am un dosar suspendat? sau perimat (a trecut mai mult de un an de la suspendare). ce declar ? exista sau nu un proces? Pot face o promisine de vanzare desi nu s-a facut succesiunea? pot face antecontract?

Multumesc mult pentru sfaturile dvs!!
Cel mai recent răspuns: gheorghe1938 , utilizator 19:06, 19 August 2021
Nu puteti vinde atata timp cat nu sunteti iesita din indiviziune, terenul trebuie sa fie clar delimitat si trebuie sa aveti cadastru si intabulare.
am pus intrebari multiple....astept totusi o solutie....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa dezbaterea succesorala, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.

Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).

Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.

Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .

Poate fi incheiat un antecontract de vanzare-cumparare.

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
Va rog, am o situatie mai delicata.
Bunica mea a murit, si a avut 2 fete si un baiat.
Intre timp baiatul a murit si nu a fost casatorit, nu a avut copii.
Au ramas cele doua fete, iar acestea nu se inteleg cum sa imparta o suprafata de teren.
In calitate de nepot (mama mea este una din fetele de mai sus) as vrea sa intru in legalitate si sa devin proprietar pe acesta suprafata de teren.
Cum as putea rezolva acesta problema??
Ce model /forma de contract...precontract... as putea semna cu mama si sora ei inainte de dezbaterea succesiunii pt a avea garantia ca terenul va ajunge in proprietatea mea.
Mentionez ca nu s a dezbatut succesiunea, si teoretic sunt 3 succesori…practice au mai ramas doar 2.
Va multumesc

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Dupa dezbaterea succesorala, cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata.

Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Odata ce nu este individualizata cota-parte din dreptul de proprietate, ea nu poate fi instrainata de ceilalti comostenitori,catre terte persoane.

Certificatul de mostenitor atesta cota-parte din dreptul de proprietate, masa succesorala, face dovada calitatii de succesor.

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

In cazul in care exista disensiuni, dezbaterea este realizata in fata instantei de judecata .(tranzactia consfinteste vointa partilor, intr-o hotarare de expedient ).

Nimeni este obligat sa ramana in indivizune.Starea de coproprietate poate fi sistata oricand, pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.

Neacceptarea succesiunii in termen legal ii face pe succesibili straini de succesiuni.

Renuntarea la succesiune vizeaza intreaga succesiune ( este totala ) .

Poate fi incheiat un antecontract de vanzare-cumparare.

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

Ultima modificare: Joi, 19 August 2021
gheorghe1938, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare inaintea deschiderii pocedurii succesorale ContSters61634 ContSters61634 Daca in urma defunctului raman 2 mostenitori (sotia si copilul acestuia) se poate vinde sa zicem o casa sau un teren fara a face succesiunea daca ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren PORA AMALIA PORA AMALIA Buna ziua. Se poate face o promisiune de vanzare pe un teren aflat la masa succesorala, inainte sa se dezbata succesiunea? (vezi toată discuția)
Succesiune florescuami florescuami As dori sa stiu cum se procedeaza pentru obtinerea titlului de proprietate in urmatoarele cazuri: 1- daca exista antecontract de vanzare cumparare+procura ... (vezi toată discuția)