avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu prenatal - care 6 luni?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu prenatal - care 6 luni?

Buna ziua,
Imi cer iertare pentru intrebarea simpla, nu reusesc sa imi dau seama cum exact se calculeaza concediul prenatal.
Eu primesc salariul pe data de 7 ale lunii pentru activitatea de pe luna precedenta.
Am pe fluturasi salariile brute:
aprilie: 720 lei;
mai-septembrie: 4445ei;
toate platite pe data de 7 ale lunii urmatiare (720 lei pe aprilie au venit pe 7 mai, etc)
Incepand cu 1 octombrie 2014 intru in prenatal.
Care sunt lunile luate in calcul?
Ce suma (CAS/CASS, nu mai stiu exact) se retine din indemnizatia de maternitate?
La noi am inteles ca inca se mai aplica acea regula cu 42 de zile - 100% din salariul brut. in acest caz, pentru primele 42 de zile acea suma?
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:54, 7 Decembrie 2014
1. Indemnizatia pentru concediu de maternitate se calculeaza astfel:
- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii), adica lunile aprilie-septembrie.
- Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
- Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
- De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

2. - Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
- CAS se calculeaza astfel:
- Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
- Pentru anul 2014 acest castig prognozat este de 2.298 lei
- Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.
- Adica:
2298 x 35% = 804 lei
778 x 10,5% = 84 lei

3. - Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 84 lei.
- Acesti 84 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.
- Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 84 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
- Se imparte 84 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

4. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
- Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
- Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

5. Nu stiu ce vreti sa spuneti cu "regula" de 42 de zile, cu 100%... (!?).
Va multumesc mult pentru raspuns!

Cred ca nu mi-e clar urmatorul lucru: se considera veniturile virate in contul meu in lunile aprilie sept (adica practice salariul pe martie-august), sau veniturile brute cuvenite pe aprilie septembrie, indifferent de luna in care au fost platite?

5. Firma va suporta diferenta de 15% (de la 85% la 100% din venitul brut) pt primele 42 de zile. Dar raspunsul Dvs a fost foarte clar, am inteles aici.

Va multumesc pentru ajutor!
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iunie 2014
ContSters261311, utilizator
1. In raspunsul meu precedent spuneam:
- Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii), adica lunile aprilie-septembrie.

2. Prin venituri brute se intelege acele venituri pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, adica sumele cuvenite pentru munca depusa.

3. - Exista in Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN), valabil pana la 01.01.2011, o prevederea prin acer angajatorul putea plati diferenta de la 85% la 100% pe un termen de 45 de zile.
- Astazi nu mai exista CCMUNN si nici o astfel de prevedere in alt act normativ.
Buna ziua,
Revin pentru o confirmare: pe langa salariul de baza mai primesc diverse bonusuri + tichete de masa pentru care platesc taxele, insa nu cred ca s-a tinut cont de ele la calculul salariului pe perioada concediului.
Iata datele:
Salariul de baza brut: 3640 lei
Salariul brut:
Luna zile Salariu
2014 lucratoare brut
May 20 4,446
Jun 20 4,402
Jul 23 4,499
Aug 20 4,509
Sep 22 4,493
Oct 23 4,502
Iar pe luna Noiembrie am primit 3295 lei. Eu calculasem 3566 lei.
M-ar ajuta mult o verificare din partea Dvs.
Va multumesc!
Calcul indemnizatie CM
zile venituri
09.2014 22 4493
08.2014 20 4509
07.2014 23 4499
06.2014 20 4402
05.2014 21 4446
04.2014 21 720
total 6 luni anterioare: 127 zile - 23069 lei
media zilnica = 23069 : 127 = 181,65 lei

FLUTURAS octombrie 2014
CM FNUASS = 181,65 x 23 zile x 85% = 3551 lei
Venit Brut = 3551
CAS = 84
Salariu net = 3551 - 84 = 3467 lei

FLUTURAS noiembrie 2014
CM FNUASS = 181,65 x 20 zile x 85% = 3088 lei
Venit Brut = 3088
CAS = 84
Salariu net = 3088 - 84 = 3004 lei

Suma nu corespunde cu ceea ce ati primit dvs., dar macar vedeti modul de calcul.
Verificati veniturile brute, acolo trebuie sa fie greseala.
Media zilnica se pastreaza aceeasi pentru tot concediul de maternitate (126 zile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si post natal andreea2creazy andreea2creazy buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza concediul prenatal avand salariul brut munimulm pe economie eu am intrat in concediu din octombrie 2014 si am ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu prenatal vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu urmatoarea situatie: concediu prenatal din data de 12 august 2014-31 august 2014, deci 20 zile calendaristice. Suma veniturilor brute ... (vezi toată discuția)