avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!ma numesc roxana si va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns....luni pe data de 16 iunie implinesc 1 an la locul de munca si doctorula programat miercuri snasc...ce pot face pt cele 5 zile care nu ma incadrez sa fac un an...am auzit ca nua incadrez pt indemnizatie....va rog mult sa ma ajutati...trebuia neaparat sa fac 1 an si dp sa nasc???
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:39, 8 Iunie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasetrii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca veti naste in luna iunie cele 12 luni eligibile sunt iulie 2013 - iunie 2014.
- Nu trebuie sa aveti exact 12 luni inainte de nastere (zi pe zi).

3. Asadar veti putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta acestuia.
Va multumesc!de la asistenta sociala de aici mi sa zis ca treb sa am 12 luni implinite....ei decid daca ma incadrez sau nu?sau sa fac dosarul atunci cand trebuie si sa merg fara probleme?
1. - Cine v-a spus asa ceva nu cunoaste prevederile legale.
- Daca dvs. ati lucrat cu contract individual de munca in lunile iulie 2013 - iunie 2014 aveti dreptul legal de a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta acestuia.

2. - Actele se depun la Primarie care le trimite la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
- Actele se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care se termina conecdiul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Daca depuneti actele mai tarziu veti primi indemnizatia pentru CCC cu data depunerii.

3. Ca sa va convingeti ca am dreptate va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


Art. 3
...
(6) Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate.


Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Trebuie neaparat sa treaca cele 126 de zile?nu se pot face actele si mai devreme?
1. Indemnizatia pentru CCC nu se acorda mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. In aceasta situatie trebuie sa luati concediu postnatal numai 42 de zile de la nasterea copilului.


3. Din OUG 111/2010:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).


4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţãrii, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la data la care s-au aprobat ori, dupã caz, s-au instituit mãsurile de protecţie a copilului;

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusã peste termenele prevãzute la lit. a), b) şi c);

e) începând cu ziua urmãtoare celei în care beneficiarul stimulentului de inserţie nu mai realizeazã venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, şi solicitã revenirea în concediul pentru creşterea copilului, dacã cererea este depusã în termen de 30 de zile de la aceastã datã.
...
Ultima modificare: Duminică, 8 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)
Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Contract de munca in ccc MihaiDG MihaiDG O amica urmeaza sa nasca la sfarsitul lunii mai. Dupa cate zile de la nasterea copilului va putea intra sotul ei in ccc ? Cand se va afla in ccc va putea ... (vezi toată discuția)