avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Uzurile profesionale legat de programul de lucru vs CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Uzurile profesionale legat de programul de lucru vs CIM

Lucrez intr-o companie de software development. Se stie ca in acest domeniu, programul de lucru este unul flexibil, in raport cu sarcinile de lucru si preferintele personale, sigura conditie fiind respectarea minumului de 40 h saptamanal.

In CIM meu, se precizeaza despre durata muncii astfel:

O norma întreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 (opt) ore/zi, 40 ore/saptamâna.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: de la ora 9 a.m. pana la ora 6 p.m., de luni pana vineri inclusiv (cu o ora pauza de masa zilnic, ce poate fi luata intre ora 1 si 2 p.m.).
b) Programul de lucru se poate modifica în conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.



In Regulamentul intern (nu exista CCM), se precizeaza ca:

Salariatul are responsabilitatea de a respecta programul de lucru, conform contractului individual de munca si prezentului Regulament intern.
Angajatul trebuie sa fie prezent la locul de munca conform programului stabilit.
Programul de lucru este de luni pana vineri in intervalul de lucru: 09.00 – 18.00.
Un program flexibil poate fi realizat doar cu acordul managerului.

Angajatii companiei au obligatia de a respecta orarul de lucru, intarzierile sau absentele de la program fiind considerate abateri disciplinare, daca nu sunt motivate. Este considerata intarziere de la serviciu orice sosire dupa programul de incepere stabilit.



Din procedura aplicata la nivelul echipei, indicatiile managerului sunt:

Despre programul de servici

Programul normal de servici este de 9 ore, 9 – 9:30 pana la 18 – 18:30 cu pauza de masa de la 1 la 2.
Rog pe oricine intarzie mai multe ore sau pleaca mai repede sa ma anunte.


Uzura profesionala a echipei este de a veni intre 9 - 10 si de a pleca intre 18 - 19, fapt ce se poate verifica pe baza cartelelor de acces validate.


In baza celor de mai sus, se poate considera ca a fost dat acordul managerului pentru ca programul de lucru sa fie 9-9.30-10 pana la 18-18.30-19?

In acelasi timp, daca managerul a spus ca oricine pleaca mai repede, sa ma anunte, inseamna ca odata cu anuntul, are si acordul, nu? Aceasta de fapt este si uzura profesionala aplicata intregii echipe.


In aceste conditii, am primit un avertisment legat de nerespectarea programului de lucru, mentionandu-mi-se doua situatii:
1. Plecare inainte de 18 (plecasem la ~17.40), desi am anuntat acest lucru. Nu mi s-a spus sa nu plec, dar e drept ca nici nu mi s-a dat acordul explicit.
2. Intarziere intr-o anumita zi, cand se precizeaza ca am ajuns la ora 11 in loc de 9 fara sa anunt (eu nu-mi amintesc asta, caci este cu aproape 4 luni in urma, dar voi verifica). In general, ajung intre 9 si 10, asa cum face toata lumea...

E vreo sansa ca uzurile profesionale legat de programul de lucru sa aiba vreo putere legala / juridica la contestarea deciziei in instanta?
Pentru punctul 1, se poate considera acoperit de regulamentul care specifica ca programul flexibil este permis cu acordul managerului, iar managerul a permis intazieri sau plecari mai devreme daca se anunta (fiind cumva implicit acordul)?

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:17, 14 Iunie 2014
josette2014 a scris:

E vreo sansa ca uzurile profesionale legat de programul de lucru sa aiba vreo putere legala / juridica la contestarea deciziei in instanta?

Da uzurile profesionale sunt valabile in instanta, doar in cazurile neprevazute de lege, ori in materia dreptului muncii, legi sunt slava domnului.


josette2014 a scris:
Pentru punctul 1, se poate considera acoperit de regulamentul care specifica ca programul flexibil este permis cu acordul managerului, iar managerul a permis intazieri sau plecari mai devreme daca se anunta (fiind cumva implicit acordul)?

Faptul ca managerul a permis vezi doamne si altora sa intarzie sau sa plece fara sa anunte, nu va ajuta in apararea dvs. , in sensul ca "daca ala nu a respectat, sau nu a facut, atunci fac si eu la fel si este legal", NU, principiul acesta nu sta in fata instantei. Fiecare se apara, cu referire la el si la norma juridica incalcata sau respectata.


P.S. Nu stiu daca am atins esenta in ceea ce va intereseaza, dat fiind postarea dvs. lunga, nu am avut rabdare.
Un program flexibil poate fi realizat doar cu acordul managerului.


Pe cale de interpretare, s-ar intelege, ca acordul managerului poate fi si tacit prin acceptarea oricarui program de lucru in acel interval.
Mii de scuze pentru lungimea postarii si multumesc frumos pentru raspuns!

Nu e vorba de ala nu respectat, ci de o prevedere trimisa de manager intregii echipe, adica toti stim ca asa se face si procedam asa. Asta nu se considera ca si acord pentru program flexibil?
E normal sa imi acuze intarzieri sau plecari mai devreme cat timp asta e uzanta si n-am incalcat uzura locului? Presupun ca da, dar mi se pare o incalcare a dreptului la egalitate si informare.

In alta ordine de idei, regulamentul intern mai prevede si:
5.4. Evidenta orelor de munca
Sefii de departamente sunt obligati sa tina o evidenta stricta a orelor de lucru efectuate si a absentelor pentru fiecare salariat, in caz de absentare repetata sau nerespectare in orice mod a orelor de lucru, salariatul putand fi sanctionat disciplinar. Pontajul va fi comunicat departamentului de Resurse Umane, pentru a avea o evidenta actualizata a prezentei angajatilor.


Aceasta evidenta nu se face si nu exista. Mi se pot imputa intarzieri in cazul in care nu exista o astfel de evidenta facuta de manager?

Multumesc frumos, inca o data!
Ultima modificare: Luni, 9 Iunie 2014
josette2014, utilizator
freeelis a scris:

Un program flexibil poate fi realizat doar cu acordul managerului.


Pe cale de interpretare, s-ar intelege, ca acordul managerului poate fi si tacit prin acceptarea oricarui program de lucru in acel interval.


Doar in acel interval sau oricum cu respectarea timpului saptamanal? Adica as putea presupune ca daca a fost de acord x ani cu alt program (flexibil), n-ar avea niciun motiv sa mi-l gaseasca necorespunzator acum, nu?
Parerea mea este ca , angajatorul a fost de acprd cu acele uzante ale salariatilor referitoare la programul de munca (ora sosirii la munca si ora plecarii de la munca).

Este corect punctul dvs de vedere.



Alte discuții în legătură

Program de lucru flexibil pentru salariații bugetari pe durata doctoratului Maylla Maylla Bună seara, aș dori să știu în baza cărui document legislativ: un salariat bugetar poate opta pentru un program de lucru flexibil/ personalizat (nu ... (vezi toată discuția)
Timp inegal si variabil paul1851 paul1851 Buna ziua. Cum ar trebui sa specific in CIM pentru un angajat care lucreaza cu norma intreaga (40 ore pe saptamana), dar sa aiba un program flexibil? Angajatul ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)