Lucrez intr-o companie de software development. Se stie ca in acest domeniu, programul de lucru este unul flexibil, in raport cu sarcinile de lucru si preferintele personale, sigura conditie fiind respectarea minumului de 40 h saptamanal.
In CIM meu, se precizeaza despre durata muncii astfel:
O norma întreaga, durata timpului de lucru fiind de 8 (opt) ore/zi, 40 ore/saptamâna.
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: de la ora 9 a.m. pana la ora 6 p.m., de luni pana vineri inclusiv (cu o ora pauza de masa zilnic, ce poate fi luata intre ora 1 si 2 p.m.).
b) Programul de lucru se poate modifica în conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
In Regulamentul intern (nu exista CCM), se precizeaza ca:
Salariatul are responsabilitatea de a respecta programul de lucru, conform contractului individual de munca si prezentului Regulament intern.
Angajatul trebuie sa fie prezent la locul de munca conform programului stabilit.
Programul de lucru este de luni pana vineri in intervalul de lucru: 09.00 – 18.00.
Un program flexibil poate fi realizat doar cu acordul managerului.
Angajatii companiei au obligatia de a respecta orarul de lucru, intarzierile sau absentele de la program fiind considerate abateri disciplinare, daca nu sunt motivate. Este considerata intarziere de la serviciu orice sosire dupa programul de incepere stabilit.
Din procedura aplicata la nivelul echipei, indicatiile managerului sunt:
Despre programul de servici
Programul normal de servici este de 9 ore, 9 – 9:30 pana la 18 – 18:30 cu pauza de masa de la 1 la 2.
Rog pe oricine intarzie mai multe ore sau pleaca mai repede sa ma anunte.
Uzura profesionala a echipei este de a veni intre 9 - 10 si de a pleca intre 18 - 19, fapt ce se poate verifica pe baza cartelelor de acces validate.
In baza celor de mai sus, se poate considera ca a fost dat acordul managerului pentru ca programul de lucru sa fie 9-9.30-10 pana la 18-18.30-19?
In acelasi timp, daca managerul a spus ca
oricine pleaca mai repede, sa ma anunte, inseamna ca odata cu anuntul, are si acordul, nu? Aceasta de fapt este si uzura profesionala aplicata intregii echipe.
In aceste conditii, am primit un avertisment legat de nerespectarea programului de lucru, mentionandu-mi-se doua situatii:
1. Plecare inainte de 18 (plecasem la ~17.40), desi am anuntat acest lucru. Nu mi s-a spus sa nu plec, dar e drept ca nici nu mi s-a dat acordul explicit.
2. Intarziere intr-o anumita zi, cand se precizeaza ca am ajuns la ora 11 in loc de 9 fara sa anunt (eu nu-mi amintesc asta, caci este cu aproape 4 luni in urma, dar voi verifica). In general, ajung intre 9 si 10, asa cum face toata lumea...
E vreo sansa ca uzurile profesionale legat de programul de lucru sa aiba vreo putere legala / juridica la contestarea deciziei in instanta?
Pentru punctul 1, se poate considera acoperit de regulamentul care specifica ca programul flexibil este permis cu acordul managerului, iar managerul a permis intazieri sau plecari mai devreme daca se anunta (fiind cumva implicit acordul)?
Va multumesc frumos!