avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua,
Daca inainte de casatorie( cu o luna inainte), mama mea mi-a deschis un cont si mi-a depus o suma de bani dupa casatorie- cu toate ca putea sa faca asta si inainte de casatorie, va intreb, sotul meu are dreptul la acei bani?
Cel mai recent răspuns: b-8 , utilizator 17:44, 10 Iunie 2014
Depinde de regimul matrimonial pe care il aveti si depinde si pentru ce anume a depus mama dvs. banii (motivul, cauza depunerii respectivei sume de bani). Daca nu ati ales prin conventie matrimoniala un anume regim matrimonial, probabil ca aveti regimul comunitatii legale, si daca mama a depus banii ca o donatie in contul dvs. personal, fara ca undeva sa se expime expres ca banii sunt pentru voi (ambii soti), atunci sotul dvs. NU are dreptul la acesti bani.
Banii intrand in cont in timpul casatoriei atunci ei reprezina un bun comun, cu exceptia situatiei cand mama a donat expres acest bani doar fiicei sale.
In completarea mesajului meu precedent, mentionez ca in cazul in care mama dvs. face o donatie, chiar si numai pentru dvs. (fiica ei), actul de donatie trebuie facut in forma autentica notariala. Daca nu se poate considera donatie, atunci banii pe care i-ati primit vor intra in masa bunurilor comune.
Depinde cum se va stabili in instanta scopul platii acestor bani.
In functie de acest aspect se vor produce si efectele juridice.
Daca suma e mare ar fi bine sa va angajati avocat in caz de proces deoarece este destul de complicat de dovedit in instanta.
Avand in vedere ca banii i-ati primit dupa casatorie, teoretic acesti bani reprezinta bun comun.
Doar in situatia in care veti divorta, atunci, cu ajutorul declaratiei mamei dvoastra, veti putea demonstra ca ati contribuit mai mult la achizionarea masei bunurilor comune si veti obtine o cota mai mare.

Alte discuții în legătură

Cote parti succesiune nicoleta17 nicoleta17 Buna ziua, Eu sunt vaduva ,sotul meu a decedat in urma cu 15 ani,cand fetita noastra avea 2 ani.Acum un an am cumparat un apartament prin credit Prima Casa si ... (vezi toată discuția)
Bună seara, se poate să achiziționez un apartament astfel ... Florin_Marian Florin_Marian Bună seara, se poate să achiziționez un apartament astfel încât soțul meu să nu aibă drepturi asupra lui? Urmează ca apartamentul să-l donez fiicei ... (vezi toată discuția)
Depozite constituite inaintea casatoriei Josephine2016 Josephine2016 Buna ziua, fiul meu a constituit un depozit inainte de casatorie la care nu a \"umblat\" de loc de atunci. In acest moment as dori sa cumpar un mic teren la ... (vezi toată discuția)