avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dreptul unor asociati de a inchide firma fara acordul ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dreptul unor asociati de a inchide firma fara acordul tututror asociatilor

Buna ziua. Problema mea consta in faptul ca sunt asociata intr-o firma de tip jocuri de noroc si pariuri, firma cu durata de activitate nelimitata, si ceilalti 2 asociati fac presiuni ca vor sa inchida firma ca sa isi deschida alta in acelasi oras. Nu vreau sa inchid firma care merge bine si stiu ca nu au voie sa inchida fara semnatura mea, fara consimtamantul meu. Daca puteti sa ma ajutati sa-mi spune-ti ce drepturi am si in cazul in care ei vor sa iasa din firma , daca nu sunt eu prima care ar trebui sa am dreptul sa cumpar partea lor de actiuni sau pot ei sa vanda oricui fara sa ma intrebe mai intai pe mine.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mariamem , utilizator 09:19, 9 Mai 2009
Art. 226

(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

Art.226 - legea 31/1990 a societatilor comerciale
Multumesc pentru raspuns. Am citit legea,mi-a fost de ajutor. Mai aveam o problema. Eu detin un sfert din actiuni, iar ala t asociat care este administrator detine jumatate. I-am spus ca as dori sa fiu si eu administrator la firma deoarece nu sunt multumita de felul in care administreaza firma (mi-a si spus de altfel ca vrea sa falimenteze firma ca sa o inchida si sa isi deschida singur alta). Mi-a raspuns ca nu vrea sa fiu administrator, ca nu am voie. Problema e ca in 2005 a fost prins cu nereguli in firma si au gasit in seiful lui munitie si a avut procese cu cei de la crima organizata si cu cei de la ministerul finantelor si economiei, iar licenta a fost suspendata 3 luni din cauza lui timp in care societatea a fost inchisa si era sa pierdem si licenta de functionare. Mai are voie sa fie el administrator dupa toate astea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere firma toy_story toy_story Buna ziua, In ce conditii se poate inchide o firma, cu 2 asociati 50% - 50%, unul dintre ei este si administrator. Unul dintre cei 2 asociati nu vrea sa ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Cum ies ca asociat dintr-o firma culeaalex culeaalex Salut, Sunt asociat (nu si administrator) intr-o firma si as dori sa ies din ea. Ce trebuie sa fac? E o problema daca pe firma nu e activitate de cativa ani ... (vezi toată discuția)