avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil si activitate PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil si activitate PFA

Buna ziua,

am contract individual de munca si sunt in concediu crestere copil incepand cu data de 21 octombrie 2013, data de la care beneficiez si de indemnizatia aferenta, calculata la 85% din veniturile nete obtinute in baza acestui contract.

Am si PFA din anul 2012. Nu am suspendat activitatea PFA-ului si veniturile obtinute nu au fost luate in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru concediu crestere copil deoarece nu am dorit acest lucru.
De cand am intrat in concediu crestere copil veniturile PFA-ului au fost pe minus pentru ca, desi am avut activitate (am avut proiecte in derulare si a trebuit sa emit facturi fiscale, dar si sa achit anumite servicii prestate), nu am putut acoperi cheltuielile efectuate. Asadar, fiecare luna s-a incheiat cu minus, nerealizand profit.
Nu am solicitat stimulentul de insertie.

Doresc sa stiu daca am procedat corect sau daca trebuie sa intreprind anumite demersuri legale in cazul in care situatia descrisa mai sus le impune.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:59, 10 Iunie 2014
1. Daca ati fi citit OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, Normele de aplicare a ei precum si Ordinul MMFPS 1474/2011 ati fi inteles cum trebuia procedat.

2. - Luarea sau nu in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC a veniturilor din activitatea de PFA nu este o optiune ci este o abligatie prevazuta de lege (v. art.3 din OUG 111/2010).
- In calculul indemnizatiei pentru CCC se iau toate veniturile nete profesionale din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- OUG 111/2010 nu spune ca solicitantul de indemnizatie poate alege ce venituri sa ia in calcul (din cele pe care le are din mai multe surse de venit).

3. Mai mult, pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuia sa suspendati si activitatea de PFA, nu numai contractul individual de munca (CIM).

4. In concluzie nu ati procedat corect si este posibil ca Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care v-a aprobat si platit indemnizatia pentru CCC, sa va ceara sa restituiti banii incasati necuvenit.

5. Ar fi bine sa puneti in discutie aceasta problema si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@pretatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil penesmaria penesmaria Buna ziua! Spuneti- mi, va rog, cum sa procedez in urmatoarea speta? In februarie 2015 am nascut gemeni. Mentionez ca am lucrat si beneficiez de ICC. In anul ... (vezi toată discuția)
Pfa nesuspendat in timpul concediului de maternitate, ce se intampla? Annamaria13 Annamaria13 Buna ziua, Am o nelamurire,daca ma poate ajuta cineva! Sunt in concediu de maternitate din luna iunie a acestui an si primesc indemnizatie de crestere a ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului delia3 delia3 Tatal beneficiaza de indemnizatie pt. cresterea copilului daca realizeaza venituri din agricultura? mai exact are un pfa si pe baza declaratiei 221 ... (vezi toată discuția)