avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu neefectuat

Daca un angajat nu si-a luat nici o zi din concediul de odihna din ultimii 4 ani( sau partial ) la lichidare se platesc toate zilele neefectuate din urma?.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:19, 11 Iunie 2014
Angajatorul ar trebui sa acorde in natura zilele de CO neefectuate. Daca e imposibil atunci se vor plati zilele CO neefectuate.
In cazul in care angajatorul refuza puteti incerca o solutionare amiabila a conflictului prin intermediul unui mediator specializat pe astfel de conflicte.
Daca angajatorul nu doreste o astfel de solutionare a conflictului va puteti adresa instantei de judecata, în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
@ econo

La lichidare se pot plati zilele de CO pentru toata perioada.

Neacordarea zilelor de CO salariului mai poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
Multumesc pentru raspuns.
Neacordarea sau neplata CO nu constituie contraventie. ITM-ul nu da sanctiuni pe astfel de incalcari ale CM.
ITM-ul poate solicita sa se prezinte dovada acordarii c.o.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna cirstina72 cirstina72 Sotului meu nu i s-a mai acordat concediul de odihna din anul 2010( 2009 fiind ultimul an in care a beneficiat de acest drept) independent de vointa lui ( nu ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna mariamat mariamat Concediul de odihna este o obligatie pentru angajat ? Ce sanctiuni legale poate primi angajatul in cazul in care nu solicita concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Lntrebare despre concediu de odihna neefectuat ContSters352260 ContSters352260 as dori sa stiu daca angajatorul nu îi acorda salariarului zilele de concediul de odihna sub nicio forma, nici in anul curent si nici in urmatoarele 18 luni, ... (vezi toată discuția)