Daca un angajat nu si-a luat nici o zi din concediul de odihna din ultimii 4 ani( sau partial ) la lichidare se platesc toate zilele neefectuate din urma?.
Angajatorul ar trebui sa acorde in natura zilele de CO neefectuate. Daca e imposibil atunci se vor plati zilele CO neefectuate.
In cazul in care angajatorul refuza puteti incerca o solutionare amiabila a conflictului prin intermediul unui mediator specializat pe astfel de conflicte.
Daca angajatorul nu doreste o astfel de solutionare a conflictului va puteti adresa instantei de judecata, în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune.
La lichidare se pot plati zilele de CO pentru toata perioada.
Neacordarea zilelor de CO salariului mai poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona- indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.