avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca 4 ore fara sa stiu eu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca 4 ore fara sa stiu eu

Muncesc la o firma de 3ani si 5luni cu contract de 8ore iar de 5 luni am aflat ca contractul meu a fost modificat la 4ore(fara ca eu sa stiu sau ....sa semnez ceva!?)
Mai este o problema.....am aflat spre bucuria mea ca sunt insarcinata,sarcina nu este tocmai usoara si necesita spitalizare adica concediu medical,intrebarea mea este:ce pot face in legatura cu acele 4ore trecute fara stirea mea si daca imi afecteaza indemnizatia ptr.cresterea copilului sau concediile medicale.VA ROG SA-MI RASPUNDETI,chiar nu stiu pe cine sa mai intreb,VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:37, 20 August 2014
1. Puteti solicita in scris angajatorului sa va elibereze copii de pe actele aflate la dosarul de personal , c.i.m.,acte aditionale.
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Dupa obtinerea lor puteti merge in instanta pentru anularea actului sau la politie - pentru savarsirea infractiunii de fals sub semnatura privata, daca pe actul respectiv se afla semnatura dvs contrafacuta.

2. De asemenea, puteti merge in instanta sa solicitati anularea modificarii unilaterale a c.i.m. efectuate de catre angajator.

3. Durata timpului de munca nu afecteaza acordarea indemnizatiei de maternitate si nici a indemnizatiei pentru cresterea copilului sau a acordarii concediilor medicale.
Va multumesc pentru raspuns.Acum o alta problema ma macina daca eu continui cu acest contract de 4 ore totul va fi calculat la acest venit adica concediul medical,prenatalul,etc,nu!?deci bani mai putini pe care-i iau desi eu muncesc momentan 8 ore/zi.

Intr-adevar, cuantumul indemnizatiilor de concedii medicale este afectat de scaderea salariului.
Buna ziua,as vrea sa stiu daca concediul medical se ia ...% din venitul ultimelor 6 luni sau ultimei luni muncite? aceeasi intrebare si pentru prenatal si postnatal?Multumesc
OUG 158/2005 :
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.

(2) In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si c), veniturile ce se iau in considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

(3) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevazatori, pe perioada in care se afla in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B si alin. (2) lit. c) si d).

(4) In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. (2).

(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare.
.....

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

Alte discuții în legătură

In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a v- a? victor22 victor22 Salutare, Intrebarea mea este urmatoarea: In ce conditii poti concedia o femeie insarcinata in luna a V- a? Intreb acest lucru deoarece sora mea a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil bonaparte bonaparte am si eu o intrebare : sunt angajata din 28 mai 2012 cu contract pe perioada determinata (1 an ) , cu posibilitate de prelungire si intentionez ca anul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal raluciii raluciii Buna ziua, Am o intrebare importanta pt mine, sunt insarcinata si as dori niste indrumari. Locul meu de munca este unul in continua schimbare, as dori sa sti ... (vezi toată discuția)