avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Poti sa iesi la pensie pentru limita de varsta ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Poti sa iesi la pensie pentru limita de varsta ?

Daca am stagiu minim in specialitate indeplinit
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:09, 12 Iunie 2014
1. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii:
- varsta standard de pensionare;
- stagiul minim de cotizare.

2. Spuneti luna si anul nasterii, daca sunteti barbat sau femeie si va spun care este varsta standard de pensionare si care este stagiul minim de cotizare prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

3. Din Legea 263/2010:

Art. 3
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
t) stagiu minim de cotizare — perioada minima de timp prevazuta de prezenta lege in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la implinirea varstei standard de pensionare;
...
v) varsta standard de pensionare — varsta stabilita de prezenta lege, pentru barbati si femei, la care acestia pot obtine pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii, precum si varsta din care se opereaza reducerile prevazute de lege.

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
nascut 20 03 1970
1989 80zile angajat
stagiu militar 1990-1991
1991 10 luni militar angajat
01 06 1992- 31 04 2001 militar angajat
01 05 2001 - 31 03 2002
01 04 2002 pana in prezent cadru militar
Cat este perioada stagiului militar(ani si luni) ?
un an
Indepliniti conditia stagiului minim in specialitate(20 de ani).
Indeplinind acesta conditie puteti beneficia de reducerea varstei standard(60 de ani)prevazuta in anexa nr. 6.
Pentru a vedea de ce reducere puteti beneficia,precizati anii pe grupe si conditii de munca.

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata marry_01 marry_01 Care sunt conditiile (procedurile) ce trebuie indeplinite (parcurse) pentru a beneficia de pensie anticipata. Va multumesc (vezi toată discuția)
Pensie anticipata grin grin BUNA ZIUA, Sunt nascuta la 05.11.1957. -angajata: 26.04.1976 pana la 22.04.1992 -somer : 23-04-1992 pana la 17-01-1993 - angajat : 17-01-1993 pana la ... (vezi toată discuția)