avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere

Buna ziua! Am un copil de 14 ani iar tatal lui este obligat prin sentinta judecatoreasca la plata pensiei de intretinere in procent de 25% din salar. Desi, acesta s-a recasatorit si mai are un copil nu a solicitat micsorarea pensiei de intretinere. Mentionez ca la momentul divortului copilul nostru avea 2 ani si nu a tinut legatura deloc cu el desi stam in aceeasi localitate. De curand si-a dat demisia de la locul de munca plecand in Belgia unde s-a si angajat. Intrebarea mea este unde ma pot adresa pentru ca acesta sa isi achite in continuare obligatiile de intretinere.
Se poate aplica o procedura specifica pentru obtinerea pensiei de intretinere de la un parinte aflat in strainatate care se deruleaza conform Legii nr.36/2012 prin Ministerul Justitiei.

Ministerul Justiţiei a fost desemnat, în temeiul Legii nr. 26/1991, autoritate transmiţătoare. În cazul în care debitorul are domiciliul într-unul din statele parte la Convenţia de la New York din 1956 şi numai dacă se cunoaşte domiciliul exact al celui obligat la plata pensiei, la solicitarea creditorului, ministerul justiţiei poate transmite dosarul pe care acesta îl întocmeşte şi depune la Registratura Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Drept Internaţional şi Tratate.

Acest dosar cuprinde o listă de acte , o cerere tip şi o procură tip. Cererea şi procura se adresează către autoritatea centrală a statului parte la Convenţia de la New York (în funcţie de domiciliul celui obligat la pensia de întreţinere).

În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Convenţia privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, la care România a aderat prin Legea nr. 26/1991, în afara unor dispoziţii contrare din prezenta convenţie, legea care reglementează acţiunile menţionate şi orice chestiuni conexe este legea statului debitorului, inclusiv în materie de drept internaţional privat.

Puteti depune o plangere penala prealabila ,pentru abandon de familie.



Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la savarsirea infractiunii.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


In cadrul procesului penal poate fi exercitata actiunea civila, alaturata celei penala, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.

Actiunea civila cuprinde daune morale si materiale,cuantificate , dovedite de mijloace de proba , precizate defalcat.

Sanctiunile prevazute de Codul penal sunt alternative , amenda penala si inchisoarea.


In caz ca este platita pensia de intretinere, instanta de judecata are in vedere un caz special de individualizare judiciara a pedepsei , aplicat in cazul infractiunii amintite , in speta amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei.


Se poate proceda la executare silita , de asemenea.



Hotararea apostilata, tradusa si legalizata poate fi pusa in executare in Belgia.



Succes.
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara in alta tara micmaria micmaria Incepand cu data de 01.01.2014 tatal fetitei mele nu mai plateste pensie alimentara. Copilul meu are 9 ani iar pensia alimentara a fost stabilita de catre o ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara laurafs laurafs buna ziua , as dori sa stiu si eu daca se poate face recalcularea pensiei am 2 fetite, primesc o pensie lunara de 180 de lei ptr amandoua fostul sotul ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara de la tatal stabilit in austria adella14 adella14 Carei instante sa ma adresez pentru stabilirea pensiei alimentare pentru crestere si intretinere minor daca tatal este stabilit in Austria, in raport cu ... (vezi toată discuția)