avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Speta - Ce decide instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Speta - Ce decide instanta

Ma puteti ajuta va rog frumos cu o parere ?

O persoana fizica aduce cu titlu de aport in natura la capitalul social al unei societati pe actiuni un autovehicul, in schimbul caruia primeste un pachet de actiuni reprezentand, in urma aportului, 10% din capitalul social al societatii. Ulterior acestei operatiuni, persoana fizica respectiva, care este si director tehnic al societatii in speta, fiind la volanul autovehiculului adus ca aport, este implicat intr-un accident auto in urma caruia autovehiculul condus de el este distrus. In urma anchetei Politiei, se stabileste culpa directorului tehnic in producerea accidentului.

Deoarece autovehiculul reprezenta aport la capitalul social al societatii, aceasta informeaza Registrul Comertului despre accident, iar acesta din urma care comunica societatii ca, in acest caz, trebuie sa reduca capitalul social cu valoarea aportului reprezentand autovehiculul, cu anularea unui numar de actiuni corespunzator reducerii.

Adunarea generala extraordinara a actionarilor societatii convocata in acest scop hotaraste reducerea capitalului social cu valoarea aportului reprezentand autovehiculul, anuland un numar de actiuni corespunzator reducerii, toate actiunile anulate apartinand directorului tehnic. In urma anularii, acesta pierde pachetul de 10% detinut in capitalul social al societatii. Hotararea adunarii generale se bazeaza pe argumentul ca, deoarece directorul tehnic a fost gasit vinovat de producerea accidentului, el este cel care, in calitate de actionar, trebuie sa suporte sanctiunea anularii actiunilor.

Directorul tehnic, in calitate de actionar, ataca in instanta hotararea adunarii generale, cerand anularea sa. In motivarea actiunii se precizeaza ca, deoarece autovehiculul a devenit, de la data aportului, proprietatea societatii, toti actionarii societatii trebuie sa suporte, proportional cu participarea acestora la capitalul social, anularea unui numar de actiuni egal cu valoarea aportului.

Alternativ, directorul tehnic cere instantei ca, in cazul in care nu este de acord cu reducerea unui numar de actiuni proportional cu participarea fiecarui actionar la capitalul social al societatii, sa anuleze hotararea deoarece, in cel mai rau caz, actiunile sale ar trebui anulate doar pentru valoarea autovehiculului ramasa neamortizata la data producerii accidentului.

Ce va decide instanta?

Alte discuții în legătură

Aport in natura la capital societate - distrugere si proces in instanta Soledana Soledana Buna ziua. Pe scurt: persoana fizica aduce aport la capital social 1 autoturism, detinand astfel 15% din capital societate. Persoana face accident auto, din ... (vezi toată discuția)
Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale si diminuare capital social srl nelud nelud Suntem asociati intr-un SRL numit in continuare B doua persoane fizice X,Y si un SRL Z reprezentat de persona fizica A . Se doreste: 1.- cesionarea ... (vezi toată discuția)