avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reducere capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reducere capital social

Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta cladire.Se doreste reducerea capitalului social.Daca se poate, sa-mi dati un model de cum se poate face reducerea in acest caz.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: puski , utilizator 14:12, 16 Aprilie 2009
Potrivit dispoziţiilor art. 207 alin. 1 din Legea nr. 30/1991 privind societăţile comerciale, republicată, o societate comercială are la dispoziţie trei posibilităţi pentru reducerea capitalului social :
– micşorarea numărului de acţiuni;
– reducerea valorii nominale a acţiunilor;
– dobândirea propriilor acţiuni, urmată de anularea lor.

Reducerea capitalului social se mai poate face prin :
– scutirea totală sau parţială a acţionarilor de vărsămintele datorate;
– restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţională cu reducerea capitalului social şi calculată egal pentru fiecare acţiune;
– alte procedee prevăzute de lege.
Este necesară o hotărâre a adunării generale, prin care să se stabilească faptul că va avea loc o reducere a capitalului social.
Merci pt.raspuns,dar nu modalitatile in sine sunt problema(am citit lg),ci un model...asta-mi lipseste.Practica ma omoara.Nu e responsabilitatea mea sa ma ocup cu asta,dar ..vrea seful.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
brendyca, utilizator
Documentele necesare pentru înregistrarea menţiunii privind reducerea capitalului social al societăţilor comerciale le poti vedea aici
[ link extern ] >
pai in primul rand trebuie sa convoci AGA extraordinara, care sa aprobe vanzarea activului, la ce pret (cel din contabilitate sau mai mare?), sa stabilesti numarul de actiuni cu care se reduce capitalul social in urma vanzarii, sa despagubesti actionarii care nu sunt de acord cu hotararea AGA (daca este cazul -SA listata sau nu, SRL?), sa imputernicesti persoana care va semna vanzarea si evident sa faci publicitatea aferenta.
Redactarea AGA e problema.Daca scriu " .....Reducerea capitalului social la .....lei, structura fiind :
- X, aport in numerar de .... lei,... parti sociale in valoare nominala de 10 lei fiecare-..% din capitalul social.
- Y, aport in numerar de ... lei,.. parti sociale in valoare nominala de 10 lei fiecare-..% din capitalul social."
Nu e destul,nu-i asa?!! Asta e problema,ca nu gasesc un model dupa care sa ma orientez.

Alte discuții în legătură

Scoaterea unui teren de la aport cata81 cata81 Am trecut un teren ca aport intr-o SA. Acum vreau sa scot terenul din aport , si sa redobandesc proprietatea lui. Daca stie cineva cum sa fac va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Speta societate pe actiuni alexpetre15 alexpetre15 Ma puteti ajuta si pe mine va rog frumos, cu o parere vis a vis de aceasta speta? O societate comerciala pe actiuni se constituie pe baza urmatoarelor ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)