avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Speta societate pe actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Speta societate pe actiuni

Ma puteti ajuta si pe mine va rog frumos, cu o parere vis a vis de aceasta speta?

O societate comerciala pe actiuni se constituie pe baza urmatoarelor aporturi ale actionarilor sai:
- un aport in natura reprezentand o constructie in valoare de 100.000 lei
- patru aporturi in numerar in valoare totala de 5000. lei.

Dupa 5 ani de activitate in care societatea a inregistrat dar pierderi, valoarea activelor sale nete au ajuns sa reprezinte mai putin de jumatate din valoarea capitalului social. Conform obligatiei legale, administratorii convoaca adunarea generala extraordinara a actionarilor, avand pe ordinea de zi majorarea capitalului social in vederea reconstituirii valorii activelor nete la valoarea capitalului social.

La ambele termene ale convocarii, actionarii nu se prezinta. Administratorii sesizeaza atunci instanta de judecata care hotaraste ca actionarii sa completeze capitalurile proprii prin noi aporturi.

Actionarii ataca cu recurs hotararea primei instantei, cerand casarea (anularea) acesteia pe motiv ca, desi societatea nu mai dispune de numerar la nivelul initial de 5000 lei (la data constituirii societatii), printre aporturile la capitalul social se afla o constructie evaluata la data constituirii la 100.000 lei, imobil ce nu a fost instrainat, aflandu-se in continuare in patrimoniul societatii si, drept urmare, nu este necesara majorarea capitalului social.

a) Ce va decide instanta de recurs?
b) Care ar fi fost solutia instantei de judecata daca imobilul adus ca aport in natura la capitalul social ar fi fost instrainat la data primei hotatarari judecatoresti?
c) Care ar fi fost solutia instantei de judecata daca, in locul imobilului, ar fi fost adus ca aport in natura la capitalul social un echipement care, la data primei hotarari judecatoresti, ar fi fost integral amortizat?

Alte discuții în legătură

Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Pondere capital social in natura/in bani Magda Staicu Magda Staicu Am in memorie informatia ca ,in capitalul social al unei societati (in speta , un SRL) , ponderea aportului in natura trebuie sa fie maxim 40% . Desi am cautat ... (vezi toată discuția)
Aport in natura la sa pbmice pbmice Adunarea AGA al SC X SA hotaraste infiintarea SC Y SA ai carei actionari sunt: SC X SA - 99% si persoana fizica (actionar majoritar la SC X SA) - 1%. Aceeasi ... (vezi toată discuția)