avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale pondere capital social in natura/in bani
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

pondere capital social in natura/in bani

Am in memorie informatia ca ,in capitalul social al unei societati (in speta , un SRL) , ponderea aportului in natura trebuie sa fie maxim 40% . Desi am cautat in legea 31 , nu am gasit confirmarea pentru ceea ce am in minte . Ma puteti ajuta : este o informatie mai veche , abrogata , perimata , scrie altundeva decit in legea 31 acest lucru ? Exista undeva o limitare a aportului in natura vis a vis de aportul in lei ?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 11:25, 24 Martie 2009
Potrivit ART. 16 alin.(2) din Legea 31/1990 aporturile in natura trebuie sa fie evaluabile din punct de vedere economic. Ele sunt admise la toate formele de societate si sunt varsate prin transferarea drepturilor corespunzatoare si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de utilizare.Nu se precizeaza in lege ponderea aportului in natura din totalul capitalului social.
Multumesc frumos ! Si n-a fost vorba niciodata de o pondere ? Cu alte cuvinte , e posibil ca aport o suma de bani de 100 lei si o cladire de 1mld ?
a fost odata si cu pondere.
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Art. 34
În societatea cu răspundere limitată, numărul asociaţilor nu poale fi mai mare de 50.
Capitalul social nu poate fi mai mic de 100.000 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot ii mai mici de 5.000 lei.
În caz de aporturi în natură, acestea vor putea reprezenta cel mult 60% din capitalul social.

Asa era textul din legea 31/1990 - initial -
Trebuie sa dau un "restart" memoriei , nu mai e in vigoare acest text , eu ramasesem cu ideea asta , desi in legea 31 republicata nu gasisem ca ar fi vorba de asa ceva . Multumesc frumos !
Legea nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu toate modificarile si completarile ulterioare, nu prevede, nici la constituirea unui "SRL", nici pe intreaga durata a fiintarii acesteia, o proportie intre aportul in natura si aportul in numerar.
Insa trebuie avut in vedere, in acest sens dispozitiile art. 16 alin. (1) din Legea nr.31/1990, care impune in mod expres si imperativ "1) Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate".
Cu alte cuvinte, puteti aduce drept aport in numerar suma de 100lei si drept aport in natura, cladirea in valoare de 1mld.lei, fireste cu respectarea dispozitiilor legale privind aportul in natura.

Ca istoric al Legii nr.31/1990, va pot spune ca pana la modificarile din 1998, a functionat proportia legala:60% aport in natura si 40% aport in numerar.

Alte discuții în legătură

Majorare capital social srl cu obligatiuni de stat mar.ro mar.ro Buna ziua. Se poate majora capitalul social al unui srl cu obligatiuni de stat la purtator in franci aur, emise de guvernul Romaniei in 1929 ? Care este ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl prin aport in natura danidaniela3 danidaniela3 Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: doresc sa fac o majorare de capital social la un SRL.Ma intereseaza care este procedura ... (vezi toată discuția)
Aportul la capitalul social mocanumariamadalina mocanumariamadalina Actiunile detinute la o societate comerciala pot fi aduse ca aport social pentru constituirea capitalului social al unei alte societati comerciale? (vezi toată discuția)