avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale aport in natura la SA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

aport in natura la SA

Adunarea AGA al SC X SA hotaraste infiintarea SC Y SA ai carei actionari sunt: SC X SA - 99% si persoana fizica (actionar majoritar la SC X SA) - 1%. Aceeasi AGA hotaraste ca aportul in natura la societatea nou infiintata sa fie reprezentat de bunurile imobile ale SC X SA.
Ce documente sunt necesare la fisc (din partea ambelor societati) pentru transferul imobilelor de la X SA la Y SA?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 12:52, 13 Noiembrie 2011
Actionarul majoritar poate transfera bunurile mobile aleSC X SA catre SC Y SA, doar în situația în care actionariatul celor două societăți rămâne identic.
multumesc pt raspuns.
si in cazul in care ramane identic, de ce documente am nevoie?
Vorbim de faza infiintarii unei societati comerciale... La constituirea societatii trebuie sa depuneti dovada efectuarii varsamintelor aporturilor la capitalul social care se face, dupa caz, pentru aporturile in numerar - se va depune foaia de varsamant, ordin de plata, chitanta CEC etc., pentru aporturile in natura - se va depune titlul de proprietate. Personal consider ca este necesar si un raport de evaluare al bunului imobil adus ca aport deoarece valoarea lui se va transpune in numarul de actiuni.
La Fisc nu trebuie sa faceti nimic. Fiscul nu are treaba aici.

Aportul la capitalul social al imobilelor (in special teren) se face prin act autentic la o valoare stabilita de un expert (numit de judecator)

Deci va trebui sa platiti:
1) TVA
2) Taxele notariale pe transfer
3) Taxe la cartea funciara.
etc.

Daca sunt bunuri din capitalul social, atunci capitalul societatii care aporteaza trebuie diminuat.

Ganditi-va la taxele ocazionate de aport. Sunt foarte mari.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
Albert Kurtyan, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl aport in natura camelia chircu camelia chircu se poate infiinta un srl cu asociat unic, la care asociatul unic vine cu aport la capitalul social cu un pachet de actiuni detinute la alta societate? (vezi toată discuția)
Srl - asociat minoritar: capital social, majorare capital social, divizare askator askator Societate comerciala: Istoric: 1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii ... (vezi toată discuția)