avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale infiintare srl aport in natura
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

infiintare srl aport in natura

se poate infiinta un srl cu asociat unic, la care asociatul unic vine cu aport la capitalul social cu un pachet de actiuni detinute la alta societate?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:00, 8 Iulie 2009
Aportul la capitalul social poate fi:

- in numerar (obligatoriu la constituirea oricarei forme de societate)

- in natura

- in creante (admise numai la societatea in nume colectiv si in comandita simpla)

Dovada privind efectuarea varsamintelor in numerar se poate face cu foaia de varsamant de la CEC sau de la o banca comerciala.

Dovada aportului in natura se face, dupa caz, cu factura, titlul de proprietate asupra bunului imobil, expertiza de evaluare a bunului.

Pentru aportul in creante, dovada o reprezinta titlul creantei: cambie, contract de imprumut bancar, contract civil, raport de expertiza etc.
un pachet de actiuni poate fi considerat aport in natura?
dupa cate stiu se poate efectua un raport de evaluare al pretului actiunilor deci se poate calcula valoarea aportului

Actiunile sunt titluri de credit care incorporeaza un drept de creanta, fiind incadrate astfel in categoria creantelor, deci neputandu-se constitui ca aport la constituirea unui SRL.
Art 16 (3) Aporturile in creante au regimul juridic al aporturilor in natura, nefiind admise la societatile pe actiuni care se constituie prin subscriptie publica si nici la societatile in comandita pe actiuni si societatile cu raspundere limitata. Aporturile in creante sunt liberate, potrivit art. 84. Legea 31/1990
Am gasit in Codul Depozitarului Central la art. 55 urmatorul titlu" Transferul de actiuni ca urmare a constituirii societatilor comerciale, ..... prin aport in natura reprezentand actiuni emise de societati admise la tranzactionare, a caror evaluare se face conform prevederilor Legii 31/1991.

la ce fel de societati se refera?:O
Vi s-a spus deja mai sus si unde sunt admise aporturile in creante si unde nu sunt.

Daca pentru anumite forme de societate, legea nu admite aporturile in creante, atunci la ce fel de societati s-ar putea referi cele ce ati citit dvs. prin acel Cod? La celelalte forme de societate care au mai ramas.

Legea 31/1990 a societatilor comerciale:

Art. 2. - Societăţile comerciale se vor constitui în una dintre următoarele forme: a) societate în nume colectiv; b) societate în comandită simplă; c) societate pe acţiuni; d) societate în comandită pe acţiuni şi e) societate cu răspundere limitată.



Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social srl cu obligatiuni de stat mar.ro mar.ro Buna ziua. Se poate majora capitalul social al unui srl cu obligatiuni de stat la purtator in franci aur, emise de guvernul Romaniei in 1929 ? Care este ... (vezi toată discuția)
Aportul la capitalul social mocanumariamadalina mocanumariamadalina Actiunile detinute la o societate comerciala pot fi aduse ca aport social pentru constituirea capitalului social al unei alte societati comerciale? (vezi toată discuția)
Aport actiuni la capitalul social camelia chircu camelia chircu Se poate aduce aport la capitalul social al unei societati actiuni detinute de un asociat la alta societate ? Ce forma de societate permite acest lucru? (vezi toată discuția)