avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa cu un propietar, teren alt propietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa cu un propietar, teren alt propietar

Buna ziua, unchiul meu a cumparat terenul si a permis tatalui meu, fratele sau, sa construiasca o casa pe terenul sau, aceasta fiind si realizata. Intre timp, cei doi au decedat. Terenul este acum mostenit de sotia unchiului meu, iar casa este mostenita de catre mine. Intrebarea mea este, ea poate sa vanda terenul fara acordul meu ? Eu am drepturi la acel teren? voi primi teren pentru acea casa ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:19, 17 Iunie 2014
In acest caz intervine accesiunea imobiliara.
Proprietarul terenului devine proprietarul casei construite pe terenul sau, iar proprietarul casei va putea fi desbagubit, daca dovedeste ca a fost de buna credinta ( a construit avand acordul proprietarului terenului) sau va fi obligat sa ridice (desfiinteze) constructia pe cheltuiala sa.

Constructorul a avut acordul expres al proprietarului, care, din cîte înţeleg, a acceptat ca dreptul de proprietate asupra construcţiei să revină constructorului.

Presupun că acest acord s-a materializat printr-un înscris, proprietarul construcţiei dobîndind şi un drept de superficie. Altfel, nu văd cum poate afirma descendentul constructorului că a moştenit construcţia.

Desigur, situaţia de fapt poate fi alta decît aceea prezumată de mine.
Mentionez ca acordul a fost facut verbal, dar as putea aduce martori care sa confirme faptul ca acea casa a fost locuita de catre tatal meu.
Unul este faptul că respectiva casă a fost locuită de tatăl d-voastră şi altul este faptul că martorii ştiu că acea casă a fost construită de tatăl d-voastră. Dacă a fost doar un acord verbal între cei 2 va trebui, cu ajutorul martorilor să dovediţi că acea casă a fost construită de tatăl d+voastră. Pe de altă parte, mătuşa trebuie să dovedească faptul că ea( cu unchiul)au construit acea casă, în primul rând, având o AC pe numele lor).Dreptul de superficie nu se dobândeşte pe simpla construire pe un alt teren ci prin convenţie,Un avocat!!!!!!!!
Ar trebui sa va asigurati ca la dezbaterea succesorala a terenului nu va fi luata in calcul si constructia.
Verificati autorizatia de constructie a acelei case la Primarie, ar trebui sa fi fost emisa pe numele tatal dvoastra, desi cf. legii se emite pe numele proprietarului terenului pe care se construieste. De aceea este posibil sa existe un acord expres din partea unchiului pt. tatal dvoastra.

Alte discuții în legătură

Accesiune imobiliara GeorgeTRV GeorgeTRV Bună ziua. Ma confrunt cu o problema legata de un imobil. Am construit casa pe terenul bunicilor, iar acum după succesiune, unchiul meu are moștenirea ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie ionescucarmen ionescucarmen fiul a construit pe terenul mamei (terenul este doar al mamei pt ca i s-a reconstituit dreptul de proprietate aesteia in calitate d emostenitoare) o casa. se ... (vezi toată discuția)
Locuinta in curte comuna vasilesaioc vasilesaioc Buna ziua, In curtea mea a mai fost construita o casa de catre fica mea si sotul ei(pe cheltuiala exclusiva a lor). Actrele de constructie sunt pe numele ... (vezi toată discuția)